Junqueras durant l'acte per promoure un clúster financer a Catalunua
Junqueras durant l'acte per promoure un clúster financer a Catalunua

La Generalitat promou un clúster financer català

Els actius del sector assoleixen els 955.000 milions d'euros encara que perd pes

Els actius totals del sector financer a Catalunya assoleixen els 955.000 milions d'euros, concentrats principalment en la banca universal, que aglutina un 78% del total, mentre que els segments vinculats a la gestió d'actius (asset management) representen 200.000 milions i el volum de les pimes del sector d'assegurances i mútues assoleix els 28.000. Amb l'objectiu de reforçar la competitivitat d'aquest sector, millorar les seves estratègies empresarials i impulsar projectes d'innovació, internacionalització i gestió del talent, la Generalitat promou la creació d'un clúster financer català.

Així es posa de manifest en un estudi del sector financer que ha elaborat la Generalitat en col·laboració amb l'empresa Clúster Development i que ha presentat aquest dimecres el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, en el marc de la jornada Present i futur del sector financer a Catalunya, que s'ha celebrat a la Borsa de Barcelona.

L'estudi inclou més de 30 entrevistes amb representants de les principals empreses del sector financer català, l'anàlisi d'iniciatives semblants desenvolupades a altres països i de dades procedents de diversos registres i publicacions.

"Catalunya compta amb un sector financer molt potent", ha afirmat Junqueras, i és que s'han identificat 450 empreses integrades a més d'una desena de segments de negoci, com a banca universal (13), assegurances i mútues (174), empreses de venture capital i private equity (65), asset management (26), wealth management (37) i corporate finance (28), donant feina un total de 98.000 treballadors.

No obstant això, les activitats financeres han perdut pes en l'economia catalana, amb un pes sobre el VAB que s'ha reduït des d'un 5% el 2007 a un 3,6% registrat el 2016, la qual cosa es tradueix en 7.470 milions d'euros durant l'any passat, segons l'Idescat.

En el conjunt d'Espanya, el pes de les activitats financeres també s'ha reduït, però en menor mesura, ja que han passat de representar un 4,6% l'any 2000 a un 3,9% el 2016.

A més, el pes de les activitats financeres a Catalunya sobre el total estatal va representar en el 2016 un 18,1%, amb la qual cosa les activitats financeres i d'assegurances en la comunitat catalana tenen en el conjunt d'Espanya un pes inferior al pes del seu PIB, que és del 19%.

Bancarització del sector

Tant a Catalunya com a la resta d'Espanya, destaca una forta bancarització del sector, amb un 78% i un 74%, respectivament, en comparació de la mitjana de la zona euro, on el pes del sector financer bancari i el financer no bancari és semblant, amb un 45% i un 55% en cada cas.

Per això, la Generalitat promou la creació d'un clúster específic per aquest sector a Catalunya i que serà una realitat en el transcurs del 2018. "Som unes de les economies més dinàmiques, amb més creixement i pes de les TIC, del sector industrial i de la innovació, per la qual cosa és del tot imprescindible la connexió del sector financer amb el sector industrial i empresarial", ha finalitzat Junqueras.

Més informació
Com treballen al Canadà?
"Signaria un finançament com el de l'Estatut de Gernika"
"El millor copagament és el que no recapta res"
Avui et destaquem
El més llegit