La inflació desllueix la recuperació salarial

El nivell de comandaments intermedis és on més creixen els sous, un 4,1% respecte l'any anterior

Els treballadors han recuperat poder adquisitiu durant el 2016. Tot i que l'increment de la inflació en l'últim trimestre ha deslluït les previsions optimistes de millores de sou, la inflació negativa (-0,6) de l'any ha permès registrar una certa millora en totes les categories professionals. L'augment més destacat se situa en els comendaments intermedis amb un 4,1% més de sou, precisament el nivell que més ha patit durant la crisi, ja que és on més empleats van ser substituïts per altres persones amb sous inferiors.

El salari mitjà brut dels empleats espanyols s'ha situat en 22.841 euros durant el 2016; el dels comandaments intermedis, en 39.364 euros; i el dels directius, en 78.875 euros.Aquestes són algunes de les conclusions que reflecteix la desena edició de l'estudi anual Evolució salarial 2007-2016, presentat aquest dimecres a Barcelona, realitzat per ICSA Grup amb la col·laboració de Eada Business School. El treball s'ha elaborat a partir d'una mostra que recull dades salarials de més de 80.000 empleats a Espanya captats a través d'enquestes directes i de la plataforma www.cuantomepagan.com.

Per sota dels sous precrisi
Malgrat la bona notícia, els salaris encara estan per sota del llindar del 2009. Segons, el professor d'Eada Business School, Jordi Costa, és una evolució "paral·lela a la recuperació del PIB que des de 2009 fins a 2013 havia disminuït un 9,2 % i des de 2014 fins a 2016 ha crescut un 7,8 %".

En aquest sentit, el president d'ICSA Grup, Ernesto Poveda, ha considerat que si estem sortint de la crisi, "ara és el moment de reformar els nostres sistemes retributius, caminant cap a models més innovadors més equitatius i sostenibles per a les organitzacions". Un seguit de canvis que podrien anar de la mà de més mesures, com la de "reciclar els treballadors procedents de sectors com la construcció", ha exemplificat Costa, qui assenyala això com un dels principals reptes.

Finances, el sector millor pagat; comerç i turisme, els pitjors
Tot i la reestructuració del sector financer, que ha suposat una pèrdua aproximada de 80.000 llocs de feina des de 2008, aquest segueix encapçant el rànquing d'ocupacions més ben pagades en totes les categories.

En el cas de la indústria, la internacionalització i l'exportació li han permès mantenir els nivells salarials. Per contra, la construcció segueix essent un sector tocat arran la crisi i la massiva pèrdua d'ocupació.

Pel que fa al comerç i turisme, malgrat ser un sector de tanta embranzida a Espanya, l'estudi destaca que és on es troben els sous més baixos.

Navarra, els més ben pagats
Amb una retribució mitjana de més de 25.000 euros anuals, els empleats de Navarra són els millor pagats del país, seguits de Madrid, País Basc i Catalunya.Quant als directius es refereix, destaca Madrid i li segueix Catalunya, úniques comunitats autònomes en les quals els sous mitjans superen els 80.000 euros.

Avui et destaquem
El més llegit