La moda i la Setmana Santa eleven l'IPC

Els preus pugen 9 dècimes a Catalunya a l'abril i situen la taxa anual al 2,8%

L'Índex de Preus del Consum (IPC) a Catalunya ha crescut nou dècimes aquest mes d'abril respecte al març per l'increment dels preus de la moda, i la taxa interanual es va elevar al 2,8% segons dades fetes públiques aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Catalunya, juntament amb Castella i Lleó i Galícia, són les comunitats on més ha crescut la taxa interanual, registrant les tres un 2,8%, mentre que en l'extrem oposat hi ha Extremadura, amb un 2%.

Al conjunt de l'Estat l'índex ha pujat un 1% a l'abril respecte al mes anterior i ha elevat tres dècimes la seva taxa interanual, fins a situar-la en el 2,6%, tornant així als ascensos després del respir que va suposar la baixada dels preus al març.

L'organisme estadístic, que confirma d'aquesta manera les dades avançades a finals del mes passat, ha explicat que en el comportament de la taxa interanual de l'IPC d'abril ha destacat l'encariment dels paquets turístics i dels serveis d'allotjament per la Setmana Santa, l'increment dels preus del gas i l'estabilitat dels preus de l'electricitat, enfront de la retallada que van experimentar un any abans.

L'IPC interanual va arrencar l'any en el 3%, la seva taxa més alta des d'octubre del 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la seva taxa interanual fins al 2,3%. Ara, a l'abril, ha tornat a pujar, de manera que la cistella de la compra és avui un 2,6% més cara que fa un any.

La d'abril és la vuitena taxa positiva que encadena l'IPC interanual després de vuit mesos en negatiu. En el quart mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va incrementar cinc dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,6%, al mateix temps que la variació mensual es va situar en el 0,9%.

En termes mensuals, l'IPC es va incrementar un 1%, per sobre de les pujades experimentades a l'abril d'anys anteriors.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar tres dècimes a l'abril, fins a l'1,2%, situant-se 1,4 punts per sota de la taxa general de l'IPC.

La Setmana Santa encareix els preus turístics
En l'increment de l'IPC interanual d'abril ha influït la pujada en més de tres punts de la taxa del grup d'oci i cultura, fins al 3,4%, motivada pel major cost dels paquets turístics, així com l'increment en més d'un punt de la taxa d'habitatge, fins al 5,4%, causada per l'estabilitat dels preus de l'electricitat i l'encariment del gas, enfront de les baixades d'abril del 2016.

També va influir en l'augment de l'IPC interanual el grup d'hotels, cafès i restaurants, que va elevar vuit dècimes la seva taxa, fins al 2%, per l'increment de preus en els serveis d'allotjament derivat de la celebració de la Setmana Santa.

Per contra, a l'abril va destacar el descens de la taxa interanual de vestit i calçat en cinc dècimes, fins al 0,3%; la baixada de la taxa del transport fins al 6,2% per la menor pujada dels preus dels carburants respecte a abril de 2016, i la caiguda en tres desenes, fins a l'1,1%, de la taxa d'aliments i begudes no alcohòliques per l'abaratiment de les fruites fresques.

Pujada mensual de l'1%
En termes mensuals, l'IPC han pujat un 1% a l'abril pels augments experimentats en els grups de vestit i calçat, oci i cultura, hotels, i transport, en contrast amb el descens en un 0,1% que ha registrat el grup d'aliments per l'abaratiment de les fruites fresques.

Concretament, l'INE atribueix l'evolució mensual de l'IPC a l'increment en un 10,2% dels preus del vestit i el calçat per la nova temporada primavera-estiu; al repunt en un 1,5% del grup d'oci i cultura pel major cost dels paquets turístics en la Setmana Santa; a l'ascens en un 1% dels preus dels hotels per l'encariment dels serveis d'allotjament, i a l'augment en un 0,5% del transport per la pujada dels preus dels carburants.
Avui et destaquem
El més llegit