Lagarde descarta els "diners d'helicòpter"

La presidenta del BCE assegura que els tractats no li permeten la compra directa de deute públic

Christine Lagarde és la presidenta del BCE. | EP Christine Lagarde és la presidenta del BCE. | EP

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, assegura que la seva institució no pot finançar directament els governs de la zona euro comprant el seu deute i veu difícil fer servir la política monetària expansiva dels "diners d'helicòpter".

En diverses cartes a eurodiputats, Lagarde recorda que els tractats europeus només permeten al BCE fer-se amb bons al mercat secundari. "Els tractats s'han interpretat en el sentit que la compra de deute públic del mercat primari, és a dir, el finançament directe als governs, perjudicaria la capacitat per fomentar una política pressupostària disciplinada", diu la francesa.

Més info: "Imprimir i regalar diners", l'helicòpter que sobrevola el món

A més, Lagarde remarca que la injecció directa de diners a les butxaques d'empreses i ciutadans planteja "complexitats".

El president del banc central francès i membre del consell de govern del BCE, François Villeroy de Galhau, va suggerir a principis d'abril aquesta política monetària expansiva coneguda com a "diners d'helicòpter" si es posa en greu risc l'estabilitat de preus per la crisi del coronavirus.

El consell de govern del BCE no ha discutit mai l'emissió de "diners d'helicòpter" i no té "una posició formal al respecte", segons Lagarde.

"En molts casos, aquestes propostes no aborden plenament les complexitats operacionals, comptables i legals associades ni proporcionen una anàlisi integral de l'impacte econòmic i monetari", afirma Largade sobre les veus que defensen aquest instrument.

Més informació
Casasnovas: "Punteria: matar el bitxo, sense que matem l’economia"
Avui et destaquem
El més llegit