Lagarde revisarà les regles fiscals de la UE

La presidenta del BCE avala la proposta de França i Alemanya d'un fons de 500.000 MEUR

Christine Lagarde EP Christine Lagarde EP

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, defensa que cal "revisar" el Pacte d'Estabilitat i Creixement. Segons Lagarde, cal aprofitar la suspensió de les regles fiscals europees en el marc de la crisi pel coronavirus per "modernitzar les seves modalitats".

Més info: El "dopatge" del BCE als mercats

La presidenta del BCE ha avisat en una entrevista a El Mundo i altres mitjans europeus que actuarà "sense parpellejar" davant un possible repunt de les primes de risc a Espanya o Itàlia i ha titllat "d'absolutament justificat" el programa de la institució de compres d'actius per valor de 750.000 milions d'euros en el marc de la crisi.

A més, Lagarde ha celebrat la proposta de França i Alemanya per rellançar l'economia europea perquè és "ambiciosa" i "concreta".

Lagarde: "Cada banc nacional de la zona euro és independent i no pot acceptar instruccions dels governs"

Malgrat la sentència del Tribunal Constitucional d'Alemanya que demana al BCE que justifiqui la proporcionalitat d'un programa de compres iniciat el 2015, Lagarde ha insistit que seguirà actuant com ha fet fins ara per "assegurar que la política monetària es transmet a tots els països de la zona euro i a tots els sectors". "Aquest és l'objectiu del nostre instrument extraordinari", ha apuntat.

"No tinc por ni pel programa de compra davant la pandèmia ni pel programa anterior, que es refereix a compres de deute a partir del 2015", ha assenyalat la presidenta de la institució. Pel que fa a la possibilitat que el Bundesbank no segueixi participant en les compres del BCE, Lagarde ha dit que "cada banc nacional de la zona euro és independent i no pot acceptar instruccions dels governs".

Segons Lagarde, davant el "cop simètric" que suposa el coronavirus, cal un "pla d'estímul fiscal europeu ràpid i sòlid per establir la simetria entre els països a mesura que surten de la crisi". "Si el pla de recuperació europeu combina subvencions comunitàries i préstecs a molt llarg termini i amb tipus d'interès baixos destinats principalment als països que més ho necessiten, haurem fet un gran pas cap endavant en la solidaritat financera europea", ha assenyalat.

Més informació
El BCE vol un 40% de dones en alts càrrecs en els pròxims 6 anys
El BCE estimularà l'economia cobrant més als bancs per guardar els diners
Avui et destaquem
El més llegit