Les 'fintech' creixen enguany un 70% a Catalunya

El finançament que les plataformes han posat a l'abast de les empreses catalanes durant els primers nou mesos de l'any suma 27,5 milions d'euros

La Generalitat de Catalunya impulsa l'activitat de les plataformes fintech a Catalunya, que ha crescut un 70% aquest any. Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa, ha signat un conveni de patrocini amb 8 entitats catalanes per al suport en la difusió i l'ús d'aquests instruments de finançament entre el teixit empresarial del país.

El sector fintech inclou les diverses tipologies de finançament alternatiu (és a dir, no bancari) que basen el seu funcionament en plataformes a través d'internet. Les empreses amb qui Acció ha signat els convenis de patrocini són Loanbook Capital, Arboribus, ECrowd!, Finanzarel, Novicap, Capital Cell, Crowdcube Spain i The Crowd Angel. Les operacions tancades per les plataformes durant els primers nou mesos del 2016 sumen 27,5 milions d'euros.

La directora general d'Indústria i consellera delegada Acció, Núria Betriu, ha destacat durant l'acte de signatura que "la Generalitat és pionera en el recolzament a les eines fintech, perquè creiem que cal ampliar i oferir més opcions de finançament a les pimes catalanes". Els primers convenis amb entitats fintech es van signar al 2015. Segons Betriu, "en només un any, el creixement de l'activitat de les plataformes ens indica que les empreses confien cada cop més a ampliar i diversificar els seus recursos a través del finançament alternatiu".

Han signat els convenis amb Acció Ramon Saltor, CEO de The Crowd Angel, Daniel Olivé, director de Capital Cell, Oriol Cordon, Chief Investment Officer i cofundador de Crowdcube Spain, Marc Antoni Macià, cofundador i CCO de Novicap Finance, Paulino de Evan, cofundador de Finanzarel, Eloi Noya, director de crèdit i risc i cofundador de Loanbook Capital, Josep Nebot, cofundador d'Arboribus i Matthieu Van Haperen, fundador d'ECrowd!.

Les 8 plataformes acreditades operen a través del crowdlending, l'invoice trading i el crowdequity. La durada dels convenis, que tenen un import total de 80.000 euros, és de 9 mesos i anirà destinat a actuacions de difusió d'aquestes eines de finançament empresarial arreu del territori català.

En aquest sentit, Acció organitza a partir d'aquest mes els nous Showrooms de Finançament, unes sessions organitzades conjuntament amb les entitats de finançament alternatiu on cada una disposa de 5 minuts per presentar els seus serveis a les empreses. Després, les empreses podran mantenir entrevistes individuals amb els proveïdors no només per rebre informació, sinó per sortir de la sessió ja amb el finançament.

Les diferents tipologies de fintech
El crowdlending o finançament col·lectiu de préstecs es basa en les aportacions de préstecs per part d'inversors a projectes empresarials. Per a les empreses, és un mètode de finançament alternatiu que fa possible una menor dependència de les entitats bancàries, i també permet una major rapidesa i transparència en els costos. Per als inversors, suposa una alternativa als productes bancaris tradicionals d'estalvi i el fet de poder invertir en l'economia real de manera directa. A Catalunya existeixen actualment tres plataformes de crowdlending en actiu: Loanbook, Arboribus i ECrowd!.

A través de l'invoice trading, una empresa cedeix els drets de cobrament d'una factura a una empresa (no un banc) amb una base d'inversors al darrere, a canvi d'un préstec. L'empresa, especialitzada en oferir aquest tipus de finançament, prèviament ha analitzat la capacitat de pagament de la factura per part del client que fa la comanda, així com la situació financera de l'empresa que rep la comanda i cedeix el dret a cobrar. Les plataformes d'invoice trading catalanes són Novicap i Finanzarel. Aquesta última, a banda de descomptar factures, també finança contractes i comandes.

Per mitjà del crowdequity o finançament col·lectiu d'inversió, una empresa en fase llavor o arrencada es pot finançar mitjançant la subscripció d'ampliacions de capital per part de petits inversors, també anomenats microinversors, per imports relativament petits en comparació als àngels inversors. L'estructuració de la inversió, el seu seguiment i la posterior desinversió poden ser gestionades per un àngel inversor o bé per personal de la plataforma. Capital Cell, Crowdcube Spain i The Crowd Angel són tres entitats catalanes de crowdequity.
Avui et destaquem
El més llegit