Les municipals frenen la licitació d'obres a les administracions locals

Els ajuntaments contracten un 25% menys durant el primer trimestre, l'Estat un 145% més i la Generalitat un 13% més

Puja un 19% la licitació d'obres el primer trimestre respecte al 2018 però es manté la desacceleració Puja un 19% la licitació d'obres el primer trimestre respecte al 2018 però es manté la desacceleració

​La licitació oficial d'obres a Catalunya ha pujat pujar un 19% el primer trimestre del 2019 en comparació amb el mateix període del 2018 però es manté la desacceleració dels dos darrers trimestres, segons ha informat la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC). Així, es van assolir els 462 milions d'euros entre gener i març, xifra molt inferior a la mitjana dels darrers vint anys (uns 940 milions d'euros trimestrals). Tot i la pujada general, la licitació de l'administració local ha caigut un 25%, fet que s'explica per la convocatòria d'eleccions municipals. L'Administració General de l'Estat ha augmentat la licitació en un 145% i un 100% en comparació amb el darrer trimestre del 2018. De la seva banda, la Generalitat ha incrementat la licitació en un 13%.

Puja un 19% la licitació d'obres el primer trimestre respecte al 2018 però es manté la desacceleració

L'import licitat per l'Administració General de l'Estat ha estat de 122 milions d'euros, el 26% del total. Tot i aquest augment, la CCOC ha apuntat que es partia d'un import molt baix i que es continua per sota de la mitjana històrica. Ha afegit que la licitació és "totalment insuficient per a la competitivitat de l'economia catalana i el benestar dels seus habitants, doncs les infraestructures de la seva competència són totes de caràcter estratègic per al desenvolupament". 

En el cas de la Generalitat, l'augment de la licitació ha estat d'un 13% en comparació amb el primer trimestre del 2018 i un 2,5% respecte el darrer trimestre de l'any passat. El total dels concursos va assolir els 109 milions d'euros, un 23% del total. 

D'altra banda, la licitació de serveis interès de les empreses constructores i els seus grups ha assolit el primer trimestre del 2019 uns 307 milions d'euros, un 37% més en el cas de les estatals que permet compensar la caiguda del 57% dels ens locals. 

Davant d'aquestes xifres, la CCOC ha reiterat la necessitat que les infraestructures es planifiquin a mig-llarg termini "independentment dels períodes electorals" i que siguin "prèviament avaluades segons criteris de cost benefici que n'assegurin la seva sostenibilitat econòmica, social i ambiental". Ha insistit també que la inversió pública ha de ser "estable i previsible" per suavitzar els cicles econòmics, donar certesa als agents i evitar forts ajustaments del sector quan hi ha crisi. Per a la cambra, la licitació mínima regular i recurrent de totes les administracions que requereix Catalunya hauria de ser d'un 2,2% del seu PIB.

Més informació
La licitació d'obres a Catalunya el 2018 és menys de la meitat de la mitjana dels 20 últims anys
Competència tomba la licitació de l’Aerobús per irregularitats
La proximitat d’eleccions locals dispara la licitació d’obra púlica
Avui et destaquem
El més llegit