La pujada de la llum i els carburants disparen l'IPC

L'Índex de Preus al Consum creix un punt i mig a l'octubre i se situa en el 5,2% de la taxa interanual

El preu de la llum fa pujar l'IPC | Europa Press El preu de la llum fa pujar l'IPC | Europa Press

L'Índex de Preus al Consum (IPC) a Catalunya corresponent a l'octubre creix un punt i mig respecte al setembre i situa la taxa interanual en el 5,2%, la més alta de la sèrie històrica des que es recullen dades per comunitats –es fa des del 2002-. L'increment es deu a la caiguda de preus registrada l'octubre de l'any passat (-1,1%) i al fort encariment de la llum, aigua i gas (+17,7%) i els carburants (+12,6%) . Pel que fa a la taxa intermensual, els preus entre setembre i octubre creixen un 1,7%, el que també suposa un nou rècord històric. A l'Estat, la taxa de variació interanual de l'IPC finalment és del 5,4%, una dècima menys que les dades avançades fa dues setmanes. No obstant això, es tracta de l'increment més alt des de 1992.

A Catalunya, pràcticament tots els productes s'han encarit a l'octubre, amb l'única excepció dels productes i serveis vinculats al sector de les comunicacions (-0,5%). Els preus de la llum, el gas i l'aigua continuen a l'alça, i ja acumulen set mesos consecutius amb taxes interanuals superiors al 8%, un fet totalment inèdit. El mateix passa amb els carburants, que ja fa més de mig any que registra taxes de creixement similars a l'electricitat. L'última vegada que els carburants van experimentar pujades de preu continuades i accentuades a Catalunya va ser a principis del 2011.

A banda de l'augment en el preu dels subministraments i els carburants, també destaquen els increments en aliments i begudes no alcohòliques (+1,7%), restaurants i hotels (+1,7%) i en l'oci i la cultura (+1,5%). A continuació apareix l'ensenyament (+1,4%), el sector de vestit i calçat (+1,2%) i la sanitat (+1,1%), mentre que el sector dels mobles i articles de la llar i el de les begudes alcohòliques i tabac van registrar taxes de variació de l'1% i el 0,7%, respectivament.

L'únic territori que registra una pujada de preus inferior a la mitjana del país és Barcelona, amb una taxa del 4,9%

Per demarcacions, l'únic territori que registra una pujada de preus inferior a la mitjana del país és Barcelona, amb una taxa del 4,9%. A Tarragona, la variació de l'IPC a l'octubre és del 5,8%, impulsada en gran part per l'encariment de la llum, l'aigua i el gas (+23,8%). La pujada de preus a les comarques gironines és encara superior, concretament del 6%, mentre que la inflació a Lleida puja fins al 6,2%.

Al conjunt de l'Estat, els preus a l'octubre s'han encarit un 5,4% interanual, la variació més alta des de setembre del 1992. Amb l'excepció del sector de les comunicacions, la resta de productes inclosos en la cistella de la compra han pujat de preu. En aquest cas també destaca el preu dels subministraments, sobretot l'electricitat (+20,5%), i els carburants (+12,3%). Per comunitats, destaquen les pujades de preu a Castella-La Manxa (+6,5%), Castella i Lleó (+6,1%) i La Rioja (+5,9%). Catalunya és precisament una de les comunitats on menys s'han encarit els productes, juntament amb les Illes Canàries (+4,2%), el País Basc (+5%), Múrcia (+5,1%) i la Comunitat de Madrid (+5,1%).

Pel que fa a la variació intermensual, els preus entre setembre i octubre han crescut un 1,8%, una taxa que no es registrava des del gener del 1986. En aquest cas, els grups amb major repercussió sobre la pujada de preus han estat el vestit i el calçat (+11,1%), l'electricitat (+10%) i la fruita (+8,2%). Quant a l'IPC subjacent –no té en compte aliments no elaborats ni productes energètics-, aquest s'ha incrementat un 1,4% en termes interanuals. Segons l'INE, aquesta diferència no es donava des de l'agost del 1986.

Més informació
L'encariment de la llum fa pujar l'IPC un 2% a l'octubre
L'electricitat i l'habitatge disparen l'IPC en un 3,7%
Avui et destaquem
El més llegit