Realment Madrid pot acollir el MWC?

Ifema compta amb menys metres expositius que Fira de Barcelona, no té la confiança de la GSMA ni l'ecosistema empresarial i de startups lligat al sector mobile

Ayuso avanza que Madrid hará todo lo que está en su mano para quedarse con el Mobile World Congress | EP Ayuso avanza que Madrid hará todo lo que está en su mano para quedarse con el Mobile World Congress | EP

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha assegurat que farà tot el que estigui a la seva mà per portar el Mobile World Congress (MWC) a la capital espanyola, unes paraules que han molestat tant al Govern com a l'Ajuntament de Barcelona, ciutat que acull aquest esdeveniment des de 2006. En un esmorzar informatiu a Madrid, Díaz Ayuso ha destacat que ha quedat demostrat durant la Cimera del Clima (COP25) que aquesta ciutat està preparada per acollir qualsevol tipus d'esdeveniment de la magnitud que sigui, inclòs el MWC. Però, pot realment Ifema albergar un esdeveniment com el MWC?

"Estem preparats per acollir el Mobile i anirem a per ell", ha ressaltat la presidenta regional, que ha apuntat que en les últimes setmanes ha parlat amb els organitzadors del MWC: "Aquí tindran tota la llibertat per moure's, per relacionar-se i per emprendre", ha dit. Fonts del Govern regional han detallat que l'executiu madrileny no vol que el Mobile World Congress surti de Barcelona i marxi d'Espanya, però que "si surt, Madrid estarà aquí". L'enèsim intent de la capital espanyola d'arrabassar la fira a Catalunya després que Cristina Cifuentes ja ho intentés el 2016.

El MWC és un esdeveniment d'unes característiques molt concretes. El Mobile és la major fira de la telefonia mòbil mundial i se celebra en el recinte firal de Gran Via de L'Hospitalet de Llobregat, on el passat any es van donar cita 109.000 assistents i 2.400 expositors de més de 200 països.

Fira de Barcelona compta amb 393.000 metres quadrats d'espai expositiu, mentre que Ifema només compta amb 200.000 metres

Fira de Barcelona disposa d'unes instal·lacions que ofereixen 240.000 metres quadrats en el recinte Gran Via als quals se sumen els pavellones de Montjuïc, amb més de 153.000 metres quadrats d'àrea expositiva, que alberga el 4YFN -la part que més creix cel MWC-. En total 393.000 metres quadrats, als quals se li sumaran 60.000 metres pròximament amb l'ampliació prevista del recinte de Gran Via. Ifema compta solament amb 200.000 metres quadrats d'exposició. Quant a espai, Barcelona guanya per golejada i aquest és un element clau, ja que els pavellones de Fira estan plens en cada edició del MWC.

Segons ha afirmat Díaz Ayuso, Madrid porta setmanes parlant amb els seus organitzadors per intentar organitzar la cita a la capital. No obstant això, el president del recinte firal de Madrid Ifema, Clemente González Soler, va descartar el dimecres a la tarda a la cadena SER que el Mobile Congress pogués arribar a Madrid perquè "està bé on està". O sigui, que ni la mateixa institució firal madrilenya vol caçar la fira dels mòbils. A més, si el MWC marxés de Barcelona el 2024, hi ha nul·les possibilitats que es quedi a l'Estat espanyol, ja que hi ha ciutats picant a la porta de la GSMA oferint els seus recintes firals com París, Dubái o Lisboa (si bé la fira portuguesa només compta amb 40.000 metres quadrats).

La confiança teixida entre la GSMA i les institucions catalanes ve des de lluny i no es pot obviar ni fer desaparèixer fàcilment. A més, el MWC ha permès crear un ecosistema d'empreses tecnològiques i startups del sector del què Madrid manca i que fan de la capital catalana la millor opció, sense cap dubte.

Més info: El MWC es queda

El MWC ha crescut amb i a Barcelona des que va arribar de Cannes el 2006 gràcies a l'equip de Fira de Barcelona. La capital catalana té el compromís de la patronal del sector que la fira es quedarà a Catalunya fins a, com a mínim, el 2023. Aquest compromís s'ha aconseguit fins i tot amb les turbulències de vagues, protestes i les convulsions polítiques del procés. I fins a amenaces de la Casa Real.

I és normal que Ayuso vulgui arrabassar aquest caramel que comporta un impacte econòmic de més de 470 milions d'euros a la capital catalana i crea 13.000 llocs de treball en cada edició.

Un article crític

La pròpia Díaz Ayuso ha matisat en un tuit: "Si Ada Colau -l'alcaldessa de Barcelona- ataca al Mobile, que els seus organitzadors sàpiguen que Madrid estaria encantada d'organitzar aquest congrés. No pot sortir d'Espanya i a Madrid la tecnologia ens importa molt".

Darrere d'aquest tuit subjau un altre element que s'ha barrejat al debat, en concret un article, titulat El 5G no és innocu, al que es podia accedir amb un enllaç des de la web de l'ajuntament de Barcelona i que a dia d'avui ja no figura.

Aquest article era accessible des de la web municipal a través d'un enllaç a la web de l'equipament municipal La Fàbrica del Sol, un equipament d'educació ambiental promogut per l'Àrea d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat del consistori, i reclamava estudis sobre l'impacte en la salut d'aquesta tecnologia.

Segons fonts municipals, l'article ha estat despenjat en veure que el seu contingut no es correspon amb l'opinió de l'equip de govern.

Zitzània

Les paraules de Díaz Ayuso sobre aquest congrés de mòbils han enervat les principals institucions catalanes. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha retret a la presidenta de Madrid que busqui "zitzània" i li ha recordat que el MWC no s'improvisa i que als seus organitzadors no els agraden les polèmiques, "i menys entre administracions".

"Anys de treball dur i col·laboració entre administracions. Aquesta és la clau darrere d'esdeveniments d'èxit com el MWC que la senyora Ayuso sembla desconèixer. Tal vegada per això alimenta la confrontació i la polèmica. No és el camí", ha escrit Colau a Twitter.

En aquest sentit, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, el socialista Jaume Collboni, ha emplaçat Díaz Ayuso a "buscar projectes per a la seva ciutat, com fa Barcelona, en lloc de copiar o robar les idees dels altres".

Chacón: "El Mobile segueix a Barcelona perquè és el primer laboratori obert europeu en tecnologia 5G, amb tot el que això implica de preparació i infraestructures"

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, li ha demanat que "deixi de fer política amb Catalunya" i s'ocupi de la seva comunitat autònoma, mentre la consellera d'empresa, Àngels Chacón, ha dit que el Mobile segueix a Barcelona perquè és el primer laboratori obert europeu en tecnologia 5G, "amb tot el que això implica de preparació i infraestructures".

"Aquestes declaracions només es poden entendre des de la intenció a perjudicar-nos o des de la ignorància. El MWC és molt més que els quatre dies de l'esdeveniment", ha assegurat la consellera. Chacón ha reivindicat Barcelona com un "ecosistema d''startups'", amb el creixent desenvolupament d'infraestructures vinculades al coneixement, la indústria 4.0 i les empreses tecnològiques. "Si parlem de posar diners, països com Emirats Àrabs ho arreglen amb un cop de talonari. Però el MWC és molt més que tot això", ha afirmat la consellera després de criticar el discurs "catastrofista" procedent de Madrid.

A aquest assumpte s'ha referit també la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, qui ha considerat que el "projecte a Barcelona del MWC ha tingut present i té futur", però ha precisat que la seva ubicació és competència dels seus organitzadors i que el Govern donarà suport al "millor projecte".

Per la seva banda, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha subratllat que la capital té "moltes possibilitats" per acollir grans esdeveniments, entre ells aquest, per oferir "estabilitat política i econòmica", davant l'actual escenari nacional amb un Govern "socialcomunista".

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín, ha recomanat a Díaz Ayuso: "No es preocupi, a L'Hospitalet el Mobile està a casa seva".

La patronal catalana Foment del Treball ha assegurat que Barcelona "reuneix i aporta l'oferta més qualificada" per acollir aquest esdeveniment i ha demanat que la capital catalana i Madrid "mostrin la seva capacitat de col·laboració" i ofereixin al món "propostes complementàries".

Avui et destaquem
El més llegit