Mas-Colell: "L’economia pot tolerar un cert nivell de conflicte polític”

L'exconseller admet que el finançament de la dependència en el marc de l’Estat del Benestar ha estat “més precari que l’educació o la sanitat”

L'exconseller Andreu Mas-Colell, aquest dimarts a Lleida | DG L'exconseller Andreu Mas-Colell, aquest dimarts a Lleida | DG

Un Govern dels més preparats tècnicament. Aquesta és la proposta del professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i exconseller d’Economia entre 2010 i 2016, Andreu Mas-Colell, en ple procés negociador de la formació d’un govern a Catalunya. En una conferència organitzada aquest dimarts per la Fundació Aspros a la Universitat de Lleida sota el títol Els reptes econòmics del moment, Mas-Colell ha prioritzat que “la Generalitat estigui dirigida per persones competents tècnicament, més enllà de les competències que pugui rebre de l’Estat”.

Mas-Colell ha defensat la idea d’un Govern encapçalat per tècnics, ja que “no és necessari que el dirigent màxim hagi de ser un polític”. Encara que la seva elecció sí que és política perquè l’escull el Parlament de Catalunya, Mas-Colell recorda l’època de la Mancomunitat Catalana, en la qual “una competència tècnica alta va compensar que la Generalitat tingués poques competències”.

La ‘quitança’ de Montoro

Després que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, hagi plantejat la possibilitat què l’Estat condoni part del deute a les comunitats autònomes mitjançant una quitança del deute, Mas-Colell considera que “ni abans ni ara Catalunya té la necessitat que se li redueixi el deute perquè aquest s’ha format a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que té un clar component polític”. Per al professor de la UPF, la mesura que utilitzarà el Govern de l’Estat per modular els pagaments pendents de Catalunya es farà via la rebaixa dels tipus d’interès. El deute baixarà perquè també es contraurà el preu dels diners. Amb aquest sistema, Mas-Colell creu que Montoro podrà mantenir encara el control financer i “el pes del deute el seguirà usant com una amenaça permanent”.

Un moment de l'acte protagonitzat per Mas-Colell | DR
Un moment de l'acte protagonitzat per Mas-Colell | DR 

 

En relació a l’impacte del ‘procés polític de Catalunya amb l’evolució de l’economia, Mas-Colell desmenteix les previsions del BBVA per aquest any, en les quals augurava que el Producte Interior Brut (PIB) creixés un 2,1%, 9 dècimes menys que el 2017. “La meva experiència em diu que no es pot filar tan prim. A més, també he comprovat que l’economia pot tolerar un cert nivell de conflicte polític”. Malgrat que tots els analistes coincideixen en el fet que el darrer trimestre l’economia catalana es va ressentir com a conseqüència de la situació política, Mas-Colell creu que “els fonaments són bons” i que el 2017 va presentar uns resultats globals positius, similars als que s’esperen per enguany. 

El finançament de la dependència

“El finançament de la dependència ha estat més precari que el de la salut, les pensions o l’ensenyament perquè no s’ha incorporat al sistema de la Seguretat Social”. Amb aquesta autocrítica, Mas-Colell també ha reconegut el paper de les entitats del tercer sector, com la Fundació Aspros, en la generació d’ocupació per a les persones amb discapacitats a través dels Centres Especials de Treball (CET).

Mas-Colell: “És més important per la Generalitat que estigui dirigida per persones competents, que no les competències que rebi de l’Estat"

En aquesta línia, el president de la Fundació Aspros, Jaume Herrera, ha destacat que els estudis de l’àmbit comunitari reflecteixen que les entitats del Tercer Sector retornen un 2% més a la societat del que reben. “És cert que les Administracions ens fan una aportació social, però fundacions com la nostra la retornem amb generació de riquesa i ocupació”, factors que acaben impactant en el creixement de l’economia productiva.

 

Més informació
Mas-Colell veu represàlies en les condicions al FLA
Mas-Colell: "Ho farem tot per garantir la paga extra"
Mas-Colell, a la recerca dels milions perduts
Avui et destaquem
El més llegit