El mercat de l'habitatge assoleix el nivell màxim dels últims 14 anys

El segon trimestre registra 22.062 compravendes, amb uns preus que es mantenen estables

La compravenda d'habitatges a Catalunya assoleix nivells màxims dels darrers 14 anys | Europa Press La compravenda d'habitatges a Catalunya assoleix nivells màxims dels darrers 14 anys | Europa Press

El mercat de l'habitatge a Catalunya ha tancat el segon trimestre amb 22.062 compravendes, el quart trimestre consecutiu amb ascensos i el màxim dels últims 14 anys. Aquest creixement ha estat impulsat pel "bon comportament" del mercat d'habitatge de segona mà. Els Agents de la Propietat Immobiliària (API) han advertit d'un "cert esgotament" del producte d'obra nova i un possible dèficit futur d'aquest tipus d'habitatges. 

"El segon trimestre ha estat fantàstic, amb un resultat extraordinari", ha assegurat el conseller delegat de Gamerin, Luis Fabra, en la presentació de l'Informe trimestral del mercat immobiliari a Catalunya per part de l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i el Col·legi Oficial dels Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI). Les operacions de compravenda registrades suposen un 5,5% més respecte als tres mesos anteriors, un resultat que evidencia una "fortalesa del mercat brutal" i representa el nombre més elevat de compravendes des del tercer trimestre del 2007.

Aquest increment ha estat impulsat pel "bon comportament" del mercat d'habitatge de segona mà, amb 18.593 operacions i un augment del 8,3% respecte al primer trimestre d'aquest any. Les 3.469 compravendes restants han estat d'obra nova, amb una variació negativa del 7,1% en comparació amb els tres mesos anteriors. En aquest context, els API han alertat de la falta d'obra nova. El nombre de visats dels últims 12 mesos ha estat d'11.451 a Catalunya, una reducció del 8,7% respecte al mateix període de 2020. Actualment, el mercat inicia un 10% menys d'habitatges d'obra nova de l'absorció del mercat.

La ciutat de Barcelona ha superat les 3.500 compravendes i ha consolidat la tendència positiva amb un creixement trimestral de gairebé el 12%. Girona i Lleida han experimentat un "petit descens" en el nombre d'operacions respecte al trimestre anterior, explicat per "l'excel·lent" primer trimestre d'aquest any. A Tarragona, el comportament del mercat ha estat "extraordinari", amb el millor resultat des del segon trimestre del 2007.

El preu mitjà de l'habitatge a Catalunya s'ha situat en 2.226 euros per metre quadrat, una caiguda del 0,02% en relació amb el trimestre anterior i un augment del 0,1% respecte al mateix període de l'any passat. "La característica dels preus és d'estabilitat i això és una bona notícia per al mercat", ha reconegut Fabra. El preu de l'habitatge de segona mà ha estat de 2.180 euros el metre quadrat, un 0,1% més en comparació amb el primer trimestre i un 0,6% menys respecte al segon trimestre de l'any passat. Per la seva banda, el preu de l'habitatge d'obra nova s'ha situat en 2.447 euros per metre quadrat, un 0,4% menys respecte al primer trimestre i un 2,2% superior a la xifra del segon trimestre del 2020.

En el cas del lloguer, el preu ha estat de 13,4 euros per metre quadrat al mes, amb un "lleuger descens" trimestral del 0,3% i una caiguda del 9,3% en comparació amb el segon trimestre del 2020. Tot i això, el conseller delegat de Gamerin ha assegurat que el mercat ha registrat comportaments mensuals positius en l'evolució del preu del lloguer i un alentiment de les taxes interanuals. Així mateix, ha afirmat que el mercat s'està "corregint" respecte als màxims dels darrers anys i preveu una evolució "més favorable" en els pròxims mesos per l'arribada d'estudiants internacionals i visitants estrangers.

Més informació
La compravenda d'habitatges a Catalunya creix per sota de la mitjana estatal
El nombre d’hipoteques sobre habitatge creix un 36,4%
Avui et destaquem
El més llegit