Més de dues dècades exportant Cola Cao a la Xina

L'any 1999 una de les marques de referència de la catalana Nutrexpa va ser pionera en la introducció dels productes d'alimentació catalans a l'Àsia

Poc s'imaginava "el negret de l'Àfrica tropical" de la cançó del Cola Cao que acabaria viatjant tant lluny. Però la mateixa tonada (amb una lletra un xic diferent) sona més de 50 anys després al web xinès del cacau soluble més conegut a l'estat espanyol.

La multinacional Nutrexpa va començar a produir als anys noranta el seu producte estrella a la Xina. L'any 1999 va donar un pas més enllà i va començar-ne la distribució i venda esdevenint la primera empresa catalana del sector de l'alimentació que provava sort en el país més poblat del món. Ho va fet canviant el nom: de Cola Cao es va passar a Gao Le Gao que, traduït literalment, significa alt-feliç-alt.

Aquest va ser un dels punts clau en la seva adaptació al consumidor xinès ja que, en un país on es beu molta menys llet, Cola Cao va entrar com un producte més nutricional que no pas com un alterador del gust de la llet. L'any 2005, el lideratge de la marca catalana en el mercat de pols de cacau a la Xina era indiscutible, amb una quota del 60%. Llavors, el mercat xinès ja representava el 10% de la facturació total del grup.

Un llarg viatge pel món dels sabors
Des que la marca va construir una fàbrica a la ciutat portuària de Tianjin, Joan Cornellà és el director general de la companyia catalana a la Xina. A dia d'avui les diferents varietats de Cola Cao no són l'únic producte de Nutrexpa que es pot trobar a les lleixes dels supermercats xinesos. "Hem introduït també el pastisset Phoskitos amb cinc sabors diferents i estem treballant també amb barretes de xocolata i de cereals". Segons Cornellà un dels factors més important per poder triomfar és ser conscient que els sabors tenen un gust diferent a la Xina. "És 100% indispensable conèixer a fons el paladar xinès per poder adaptar els productes als gustos locals. En el nostre cas amb Phoskitos hem necessitat anys per trobar la fórmula adient. No només en el gust sinó també en el concepte de producte.

El repte de la distribució
La Xina és un dels països més grans del món i la logística per fer arribar un producte a tot arreu és una barrera difícil de superar. Si a això li sumem la burocràcia de l'exportació les dificultats són encara més feixugues. "Duanes, nivell d'especificacions tècniques, estàndards, aprovacions i uns alts costos d'entrada són alguns del problemes que tenim al dia a dia", assegura el responsable de la marca a la Xina.

Un altre dels maldecaps és la fragmentació de la distribució, la relació amb els detallistes i majoristes i la reacció de la competència local. És per això que Nutrexpa treballa en aquest país amb diferents distribuïdors que porten els seus productes tant a grans supermercats com als xiao mai bu, petits quioscos on es pot comprar de tot.

La necessitat publicitària
Cola Cao va tenir clar des del principi que calia gastar diners en publicitat per donar-se a conèixer en un mercat on, l'excés d'oferta i la poca fidelitat, són constants en relació a l'alimentació. Des del principi va invertir en anuncis a la televisió i no han deixat de fer campanyes des de llavors per estar presents en l'imaginari de mares i nens, el seu públic objectiu. Actualment, Cola Cao té un reconeixement de marca del voltant del 90% a les grans ciutats.

Destaca especialment el patrocini de l'equip olímpic xinès de gimnàstica a les olimpíades de Pequín l'any 2008. "La Xina és un mercat que requereix una gran dosi de paciència, molta flexibilitat i sobretot els recursos necessaris per treballar-lo bé. Si no estem disposats a complir aquests requisits la meva recomanació és no entrar-hi, ja que serà una pèrdua de temps i recursos", conclou Joan Cornellà.
Avui et destaquem
El més llegit