Més joves decideixen fer les maletes

Augmenta el nombre de persones d'entre 15 i 34 anys que surten del país empesos per la seva situació

Els pitjors anys de la crisi s'estan emportant del país un bon grapat de capital humà, especialment jove, que marxa a l'estranger a la cerca d'un destí que no pateixi el context econòmic que es viu a Catalunya i l'Estat espanyol. Des de 2009, per exemple, ha crescut un 42,46% els joves catalans que han decidit fer les maletes per emigrar, segons detalla un informe de UGT Catalunya a partir de dades oficials de l'Idescat.

La secció jove del sindicat, Avalot, ha presentat un estudi parlant del que ells anomenen Generació JESP (Joves Emigrants Sobradament Preparats). En aquest s'hi relaciona l'augment de l'atur jove a Catalunya i el creixement de l'emigració juvenil. Segons les dades de l'Idescat, un total de 4.663 joves han decidit marxar aquest any 2013, un 10,14% més que el 2012. Es tracta de l'augment més acusat des de l'any 2010.

L'Idescat duu quatre anys recopilant aquestes dades. Des de llavors han marxat més de 15.000 joves –amb un increment del 42,46%–. A hores d'ara ja hi ha més de 50.000 persones d'entre 15 i 34 anys vivint a l'estranger.

Més atur juvenil
La fuga de joves a l'exterior es pot explicar per raons molt diverses, però una de les més clares és la difícil situació laboral juvenil que hi ha al país. En aquest sentit, destaca que durant el primer trimestre de 2013 l'atur de llarga durada entre els joves ha arribat als seus màxims registres (un 18,8%), sis punts per sobre del de la resta de la població. L'atur entre els titulats universitaris, així mateix, ha crescut un 10,3% durant el darrer any. Per la seva banda, segons l'Observatori Català de la Joventut, a l'últim any han desaparegut un 15,5% dels llocs de treball que fins ara estaven ocupats pels joves. En total, la taxa d'atur juvenil ja arriba al 57,22%.

"Els joves prefereixen marxar"
El portaveu nacional d'Avalot UGT-Catalunya, Daniel Garcia, apunta que "és molt difícil iniciar un projecte de vida al nostre país", per la qual cosa, afegeix, "els joves prefereixen marxar a l'estranger".

Segons l'informe de la secció jove de UGT Catalunya, la majoria de joves que emigra fora del país prové de Barcelona. El seu destí és majoritàriament Europa (un 42%), amb països com França, Andorra, Alemanya, Suïssa i el Regne Unit. També és significativa la xifra d'emigrants en direcció a Amèrica del Sud (un 36%), a destinacions com Argentina, Veneçuela i Brasil. 

Avui et destaquem
El més llegit