Monterosa, un tomàquet amb el gust "tradicional"

Dues empreses catalanes impulsen una nova varietat conreada fora de temporada mantenint el sabor d'abans

Gavà Grup i Semillas Fitó s'han aliat per impulsar la nova varietat de tomàquet Monterosa, que es conrea durant l'hivern. Les dues companyies han creuat les varietats Pera de Girona i Costoluto Genovès (Italia) per crear una hortalissa que manté el gust "tradicional" durant els mesos de fred i principis de primavera, trencant els esquemes habituals del conreu de tomàquets a l'estiu.

El Monterosa s'ha donat a conèixer aquest dilluns durant la jornada inaugural d'Alimentària amb l'objectiu de "consolidar-se i créixer" dins el comerç i la restauració, segons ha explicat Francesc Llonch, director general de Gavà Grup. Actualment se'n conreen 2 milions de quilos en 30 hectàrees de producció esteses a Cabo de Gata (Almería). L'objectiu dels impulsors per l'any que ve és assolir els 10 milions de quilos i ampliar els terrenys de producció fins les 80 hectàrees.

L'origen del tomàquet Monterosa neix de la inquietud de molts productors i distribuïdors, segons ha assegurat Jordi Ballester, responsable de desenvolupament de negoci de Semillas Fitó. Ballester ha explicat que la seva companyia "sempre" havia rebut queixes dient que "el tomàquet havia perdut el gust". Després de treballs d'investigació conjunta amb Gavà Grup, les dues companyies prometen haver trobat la "combinació perfecte de forma, color, gust i textura".

L'aparença del tomàquet Monterosa és de mida més gran que els tomàquets habituals, amb marques costellades. Ballester considera que es tracta d'una estètica "molt atractiva", que capta el consumidor, qui després descobreix que "és bo", ja que "es tracta d'una combinació que et recorda als tomàquets d'abans".

Durant la primera jornada l'Alimentària, Jordi Ballester ha explicat que el nou producte de Semillas Fitó i Gavà Grup té una "paternitat compartida" gràcies al creuament del tomàquet Costoluto Genovès i del Pera de Girona. Segons els seus impulsors, la vessant italiana del Monterosa es pot apreciar en la textura, mentre que el caire gironí es detecta en el gust. "El color, rosa intens i brillant, és únic, però", ha matisat Ballester.

Segons Francesc Llonch, director general de Gavà Grup, el fet que el tomàquet Monterosa es pugui oferir a l'hivern amb les mateixes qualitats que les hortalisses de l'estiu, li atorga una "categoria pròpia". Llonch ha atribuït el mèrit de la qualitat del producte al lloc on es conrea, a Cabo de Gata, on assegura que es donen les "condicions climàtiques perfectes: hi ha molta llum i aigua salina, que li dóna un punt de dolçor i una llarga vida".

En aquests moments, Monterosa es comercialitza a l'estat espanyol a través dels supermercats Bonpreu-Esclat, i els establiments de Superverd i Grup Ametller. Al mateix temps, s'exporta a altres punts d'Europa, com Polònia, Romania i Estònia.
Avui et destaquem
El més llegit