Montoro nega ara condonar el deute a les comunitats

"No s'entendria que aquells que deuen diners, fins i tot els que deuen més diners, se'ls condoni", afirma el ministre d'Hisenda

Foto de família de la reunió de Rajoy amb els barons del PP | ACN
Foto de família de la reunió de Rajoy amb els barons del PP | ACN

El president espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, han promès aquest dilluns als presidents autonòmics del PP –amb qui s’ha reunit juntament amb Rajoy a la seu del PP de Madrid- que no condonaran part del deute que les CCAA han contret a través del Fons de Liquiditat Autonòmica. Ho han confirmat a la sortida del dinar el president la Junta de Castella-Lleó, Juan Vicente Herrera, i el de Galícia, Alberto Núñez Feijóo.

“No s’entendria que aquells que deuen diners, fins i tot els que deuen més diners, se’ls condoni aquest deute, perquè sinó tindríem moltes dificultats per explicar als ciutadans que cal seguir pagant impostos”, ha dit Feijóo. El ministre sí que ha apuntat a la possibilitat d’activar altres mecanismes de reestructuració del deute o flexibilitzar els terminis de pagament, “però condonar –ha dit Feijóo- va en contra de qualsevol principi econòmic i moral, i ha quedat clar que no hi haurà quitança del deute de les CCAA”.

El finançament ha centrat la reunió de crisi convocada per Rajoy amb els presidents autonòmics i de partit del PP, a la que també han assistit els ministres Montoro i Sáenz de Santamaría. Tots els assistents han assegurat a la sortida que no s’hi ha abordat la situació política per l’ascens de Ciutadans que apunten les enquestes. El partit de Rivera –ha afirmat Feijóo- “no hi estava convidat”.

Segons els barons que han assistit a la reunió, la trobada ha servit per abordar qüestions relacionades amb l’aigua (el PP vol impulsar un nou pacte nacional de l’aigua), demografia (contra la pèrdua de població) i finançament. Feijóo ha afirmat que en matèria de finançament “s’ha aclarit” que no hi haurà condonació de deute per als territoris que més deuen. “Si als que no paguen impostos a més se’ls perdona, els ciutadans estarien en contra de pagar” i “el mateix passa amb les CCAA”, que “han de pagar”. Segons Feijóo, “ha quedat clar que no hi haurà quitances a les CCAA”.

El president la Junta de Castella-Lleó, Juan Vicente Herrera, també ha afirmat que se’n va “tranquil” després de veure com es tancava la porta a la possibilitat de la quitança. “Hem expressat el nostre criteri absolutament contrari a un procés de negociació del model de finançament que partís d’una espècie de regal que fossin quitances a les CCAA”, ha afirmat, perquè “seria injust”.

Montoro aclareix la qüestió després que la setmana passada va obrir la porta a la possibilitat de condonació del deute en unes declaracions on va apuntar que cal veure “quina part del deute" de les CCAA amb l'Estat "correspon a la insuficiència del sistema de finançament”. L’objectiu del ministre és dur a terme una reestructuració del conjunt del deute de les CCAA que englobi el conjunt dels territoris, no només aquells que han contret més deute amb el FLA, i que –aleshores es va entendre- podria incloure quitances.

Més informació
Montoro obre la porta a la condonació de part del deute de les CCAA
Avui et destaquem
Comentaris