CA | ES

Montoro reclama l'IVA de les ajudes a la cultura

El Temporada Alta alerta de la "difícil viabilitat del festival" perquè Hisenda els fa pagar 1 milió d'euros d'impostos

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro

El minisre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, reclamarà l'IVA de les subvencions a entitats culturals de manera retroactiva. Les subvencions que fan que el preu de les entrades baixi, per exemple, hauran de pagar un 21% d'impostos, en una reinterpretació d'última hora de la llei, quan, en un principi, havia quedat establert que aquestes ajudes no pagaven aquest impost i molt menys de manera retroactiva.

El director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, ha alertat de la "difícil viabilitat del festival" perquè Hisenda li reclama un milió d'euros en concepte d'IVA per les subvencions culturals que ha rebut en els darrers quatre anys. A través d'un comunicat, el certamen ha assegurat que el ministeri també ha reclamat aquest impost a altres entitats culturals i ha alertat que això suposa "un cop al sector" i un "impacte irreversible" pel festival, ja que enguany el seu pressupost ronda els 3 milions d'euros, dels quals un terç prové d'ajudes públiques.

Sunyer ha recordat que aquesta demanda "confronta amb la recent aprovació del Congrés dels Diputats de no aplicar-lo a les subvencions atorgades en cultura". Sunyer ha detallat que estan buscant un aval a través d'altres entitats i empreses per fer efectiu aquest pagament, ja que ara mateix el certamen no hi pot fer front. Per aquesta raó, el director del Temporada Alta ha anunciat que aniran als tribunals per evitar aquest pagament.

El director del Temporada Alta ha manifestat la seva "disconformitat" i "l'enorme dificultat que suposa" la reclamació de l'Agència Tributària sobre el festival de teatre i "altres equipaments i entitats culturals del país" de l'IVA de les subvencions atorgades en els darrers anys. De fet, Sunyer ha assegurat que el festival "corre el perill de no fer-se els pròxims anys i que ara mateix no té diners per fer efectiu aquest pagament". Sunyer ha fet aquestes declaracions en el marc de la Setmana dels Programadors del Temporada Alta.

La cultura, amenaçada

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i el Mercat de les Flors han confirmat que estan pendents de la resolució de les al·legacions i de procediments judicials perquè Hisenda els reclama 1 milions d'euros a cada equipament en concepte d'IVA per les subvencions culturals que han rebut els darrers anys. En canvi, el Teatre Lliure ha apuntat que el Ministeri els reclama 1,3 milions d'euros per l'any 2016 però que no poden recórrer-ho perquè "requereix" pagar els diners primer i "no disposen" d'aquest import. Segons han alertat des del Lliure, pagar suposaria el seu tancament. El Mercat de les Flors també ha lamentat que pagar el milió d'euros que els reclamen implicaria el tancament temporal o la suspensió d'activitats. El MNAC ha recorregut la reclamació d'1 milió d'euros de l'IVA d'ajudes rebudes els anys 2013, 2014 i 2015.

Més informació
Hisenda proposa rebaixar l'IRPF als contribuents de "certa edat"
Montoro: "Catalunya ja no és una amenaça per la recuperació"
Montoro descomptarà un dia de sou als funcionaris
Avui et destaquem
El més llegit