La Catalunya independent "debilitaria l'economia espanyola"

L'agència de qualificació Moody's preveu que el territori català seguirà dins de l'Estat

Manifestants omplen Barcelona d'estelades | JORDI BORRÀS
Manifestants omplen Barcelona d'estelades | JORDI BORRÀS

L'agència de qualificació Moody's ha afirmat que la independència de Catalunya "debilitaria la fortalesa de l'economia espanyola" per "la mida de la regió" que, ha recordat, "suposa aproximadament el 19% del PIB espanyol i té el 16% de la població, a més d'un PIB per càpita superior que la mitjana nacional".

En un informe elaborat pels analistes Sarah Carlson i Marisol Blázquez, Moody's explica que en cas de sortir  al referèndum de l'1 d'octubre Catalunya declararia la independència "sense una participació mínima que faci el resultat vinculant". També, recull que la Llei del referèndum ja ha estat suspesa pel Tribunal Constitucional però que els esdeveniments fan pensar en "una escalada" de la tensió entre els governs català i espanyol. No obstant això, l'agència de qualificació treballa amb la hipòtesi que Catalunya continuarà formant part d'Espanya.

Per Moody's, hi ha "bastants obstacles" per a la independència de Catalunya, entre els quals la forta oposició el govern espanyol i que les enquestes mostren que el suport popular a la independència estan per "sota la majoria". "Encara que el referèndum continuï endavant i guanyés el suport a la independència, la manca de bases legals i l'absència d'un mínim de participació minaria la seva legitimitat", argumenta l'agència de qualificació.

Per tot això, Moody's creu que les tensions entre els dos governs continuaran i aposta, com a solució a llarg termini, millorar els recursos fiscals i un canvi en el sistema de finançament que al mateix temps que respecti la Constitució.

D'altra banda, l'agència de qualificació explica que l'Estat té un dels sistemes més "descentralitzats" en la despesa del sector públic però en canvi la majoria d'impostos els recapta el govern espanyol.

Més informació
Dèficit fiscal: 40 milions que se’n van cada dia
Montoro xifra en 10.000 milions d'euros el dèficit fiscal català
Elisenda Paluzie: “A la UE no li interessa tenir moltes ‘Noruegues’”
Avui et destaquem
Comentaris