Nabius, les baies més cares del mercat

Un quilogram d’aquesta fruita d’alta muntanya plena d’antioxidants pot arribar a costar 200 euros

Només entre un 3% i un 10% dels nabius són salvatges | iStock Només entre un 3% i un 10% dels nabius són salvatges | iStock

El nabiu és una fruita que creix en uns petits arbustos a l'alta muntanya, a partir de 1300 metres d'altitud. Contenen gran quantitat d'antioxidants i un quilo d'aquestes petites exquisidesa costa a partir de 20 euros. Però els més cars són els nabius nòrdics salvatges, poden arribar a costar deu vegades més. Per què són tan cares aquestes baies?

Aquest tipus de fruit normalment creix de manera salvatge i és molt fràgil. En aquest sentit, només dos dies després de recollir-los comencen a perdre gran part dels antioxidants que contenen. Per assegurar-se que aquests fruits mantenen els seus preciosos antioxidants, les companyies que es dediquen a produir-los passen dies sencers congelant-los fins al moment precís. I és que aquestes baies són altament apreciades en la indústria de l'alimentació. De fet, la majoria d'aquestes fruites es venen en forma de sucs o suplements alimentaris que poden arribar a costar més de 200 euros per quilogram.

Per assegurar-se que aquests fruits mantenen els seus antioxidants, les companyies passen dies sencers congelant-los

De nabius n'hi ha de moltes menes, però dins de cada espècie el que es té en compte per discernir-ne la qualitat és la mida. Si al supermercat en trobeu i són gruixudes, veureu que el seu interior és blanc, i no són tan gustoses com les més petites, que normalment a l'interior són més aviat vermelloses. La diferència sol ser la procedència, en el cas de les gruixudes és probable que siguin nabius cultivats. En aquests casos els arbustos arriben a fer dos metres d'alçada. En el cas dels nabius més petits és probable que siguin salvatges i el seu preu també sigui més elevat. De fet, en llibertat aquest arbust no supera els quaranta centímetres. Els nabius salvatges tenen quatre vegades més antioxidants que els de plantació.

En aquests casos només es poden recollir els nabius a mà. I això comporta molta mà d'obra, eines especialitzades i un coneixement que no tothom té: s'ha d'anar amb molta cura per no fer malbé la planta, ni fer-se mal a l'esquena.

iStock 1349283598
La demanda de nabius creix any rere any, i la seva popularitat està molt lligada a estils de vida i de nutrició saludable | iStock

Un recol·lector experimentat pot arribar a recollir un quilogram de nabius en deu minuts, si la producció és bona, cada treballador podrà recollir més de cent quilograms en un dia.

I aquesta és una feina que s'ha de fer en un entorn que normalment és proper a rius i llacs i que dura només un parell de mesos. Després se seleccionaran per mida i qualitat.

Un recol·lector experimentat pot arribar a recollir un quilogram de nabius en deu minuts

Un cop recollides només passen de set a nou dies en les instal·lacions de processat i estaran durant dos dies congelant-se a -40 graus. En acabat passaran a unes neveres a una temperatura de 20 graus negatius fins que s'enviïn a algun client. Qualsevol augment de la temperatura pot tenir un efecte terrible sobre el producte.

La demanda de nabius no para de créixer any rere any, la seva popularitat ha anat molt lligada a estils de vida i de nutrició saludable. En només deu anys des del 2001 fins al 2010 el valor de les exportacions d'aquesta fruita s'han triplicat fins a 370 milions d'euros. A més, la guerra d'Ucraïna ha marcat un increment del preu d'aquests fruits. Abans de la guerra, el país produïa 20 milions de quilograms de nabius per a la indústria alimentària europea. Amb la cadena de subministrament trencada, la demanda en un dels grans productors, Finlàndia, s'ha disparat. Fins al punt que un informe del grup neerlandès Rabobank calcula que la demanda de nabius a Europa creixerà un 200% fins al 2027.

Ara bé, es calcula que només entre un 3% i un 10% d'aquestes baies són salvatges. Només una quantitat molt petita de nabius són de la qualitat més alta que arriba a costar a preu d'or.

Avui et destaquem
El més llegit