CA | ES

Neix el sindicat de llogaters de Barcelona

Els inquilins s'alien per demanar a les administracions que garanteixin un accés a l'habitatge "digne i estable"

Veïns de Barcelona han presentat aquest dimarts el primer sindicat d'inquilins de la ciutat per lluitar contra la precarietat del lloguer i l'abús immobiliari en els preus a la capital catalana i en la resta de la comunitat. Així ho han presentat en roda de premsa tres dels portaveus del sindicat, denominat Sindicat de Llogaters, que han apuntat a l'excés dels preus del lloguer i a l'especulació immobiliària com a principals motius per engegar aquesta nova organització.

Segons ells, l'especulació a Barcelona "no té límits" i les immobiliàries fan negoci amb les vides dels ciutadans fins al punt en què moltes famílies han d'abandonar les seves cases i traslladar-se a la perifèria. "Els salaris baixen però els preus del lloguer es disparen i l'especulació ens ofega", ha dit Jaime Palomera, un dels portaveus, que ha cridat tots els inquilins de Barcelona i de l'àrea metropolitana a unir-se a la nova organització per fer oposició als propietaris.

Palomera ha taxat en més de 200.000 les famílies que viuen a la capital catalana de lloguer, per la qual cosa ha reclamat lluitar per totes elles perquè tinguin "un projecte de vida estable i lluny dels contractes abusius" i perquè les persones que viuen de lloguer no es trobin soles ni vulnerables davant qualsevol problema.

Paper de l'administració
Lourdes García i Irene Sabater, també portaveu, han explicat que reclamaran a les administracions que garanteixin un accés a l'habitatge "digne i estable" i la creació d'un gran parc d'habitatges públics de lloguer.

En aquest sentit, han demanat canvis legislatius com la derogació de la Llei d'Arrendaments Urbans del 2013 per "fomentar els contractes de llarga durada i no viure sempre en una situació d'inestabilitat", i han exigit que es treballi conjuntament entre administracions perquè hi hagi una rebaixa urgent del preu del lloguer.

"Els habitatges buits han de convertir-se en llars per a aquelles persones amb menys recursos", ha exigit Sabater, al mateix temps que ha demanat atendre les situacions d'expulsió residencial i el reallotjament de les persones en condicions dignes.

Crowdfunding i estructura
La presentació del sindicat davant la ciutadania tindrà lloc aquest divendres a la tarda en el Casinet d'Hostafrancs i, a partir d'aquest moment, totes les persones que vulguin podran formar part de l'organització a canvi de pagar una quota -a partir de 30 euros-, i han anunciat que també obriran un espai de crowdfunding per reunir 20.000 euros per engegar el sindicat.

L'afiliació al sindicat serà igual a la d'altres sindicats i ja compta amb el suport de 16 organitzacions veïnals de Barcelona, que estarà format per diversos tècnics i advocats encarregats de resoldre els problemes jurídics dels afiliats.

En roda de premsa també han parlat sobre una possible vaga en cas que la situació del lloguer no millori, encara que ho emmarquen com "una mesura extrema".
Avui et destaquem
El més llegit