• Economia
  • Neutralitat de carboni: un repte que ens compromet a tots

Neutralitat de carboni: un repte que ens compromet a tots

Es tracta de formes que probablement ens han arribat a través de l'anglès, però que poden considerar-se també lingüísticament adequades en català, tant des del punt de vista formal com semàntic

Neutralitat de carboni: un repte que ens compromet a tots | Cedida
Neutralitat de carboni: un repte que ens compromet a tots | Cedida
Termcat
Barcelona
16 de Novembre de 2022
Act. 16 de Novembre de 2022

Entre els dies 6 i 18 de novembre es duu a terme la COP27, la Conferència de les Nacions Unides sobre el Clima, que està marcada per la situació d’emergència climàtica en què ens trobem. Un dels termes que segur que hi tindran protagonisme és neutralitat de carboni.

 

També se’n pot dir neutralitat climàtica o petjada de carboni zero, i fa referència a la situació en què hi ha un balanç zero entre les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i la seva absorció a través dels embornals. La neutralitat de carboni es pot assolir a escala local, regional, estatal, europea o mundial, però també en l'àmbit d'una empresa o organització o fins i tot en relació amb un producte o servei.

Es tracta de formes que probablement ens han arribat a través de l'anglès, però que poden considerar-se també lingüísticament adequades en català, tant des del punt de vista formal com semàntic. La base neutralitat és una forma motivada semànticament, relacionada amb el verb neutralitzar (‘fer neutre’ o ‘destruir els efectes d'alguna cosa, contraposant-hi una força, una acció, etc., contrària’).

 

La forma carboni, referida —per assimilació amb diòxid de carboni— al conjunt de gasos amb efecte d'hivernacle que s'emeten a l'atmosfera, ja ha estat normalitzada i té ús en català, i l'adjectiu climàtic remet al canvi climàtic, per un procés d'assimilació.

La forma petjada de carboni zero, al seu torn, té com a base el terme ja normalitzat petjada de carboni ("Quantitat total d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle associades al cicle de vida d'un producte, servei o organització"), al qual s'adjunta el modificador zero, referit al balanç entre l'emissió de gasos i l'absorció a través dels embornals. Aquest ús apositiu de zero és present en altres formes, com ara derivació zero, hora zero o marca zero, ja normatives.

Són termes ja documentats en català, que tenen l'aval dels especialistes de l'àmbit i que presenten formes anàlogues en les llengües del nostre entorn.

Si us interessen aquests termes, segur que us interessarà la consulta del Diccionari de l’emergència climàtica, que conté 230 termes relacionats amb el canvi climàtic i la transició climàtica, amb equivalents en castellà, francès i anglès. També els podeu consultar al Cercaterm.