• Economia
  • Només un 6% dels pagaments bancaris compleixen la SEPA

Només un 6% dels pagaments bancaris compleixen la SEPA

Pimec alerta que s'augmentarà la morositat del sector empresarial perquè el rebut domiciliari es podrà retornar després de 58 dies quan fins ara eren 9 dies

Una oficina de Banc Sabadell
Una oficina de Banc Sabadell
ACN
01 de Febrer de 2014
Act. 02 de Febrer de 2014

La normativa SEPA (zona única de pagament en euros) no s'aplicarà a partir de l'1 de febrer tal i com obliga la UE perquè les empreses van molt enrederides en el procés de transició, segons Pere Brachfield, assessor de Pimec. Brachfield recorda que les dades recollides per Iberpay, la societat espanyola de sistemes de pagament, indiquen que aquest gener només el 5,7% dels rebuts bancaris compleixen la normativa SEPA que ha d'entrar en vigor l'1 de febrer i que de moment, la UE, ha ampliat el termini fins l'1 d'agost pròxim. Brachfield alerta que la morositat augmentarà perquè la nova normativa permet retornar els rebuts domiciliats en un període de 58 dies quan fins ara es limitava a 9 dies.

L'assessor de Pimec està convençut que amb la nova normativa SEPA la morositat empresarial augmentarà. Brachfield creu que la possibilitat de retornar un rebut bancari domiciliat en un període de 58 dies és traduirà amb més devolucions cosa que presenta una ''inseguretat'' per a les empreses perquè fins que no passin aquests gairebé dos mesos no tindran la seguretat de cobrar l'emissió del seu rebut.

Hi haurà empreses que amb un període tant llarg per fer efectiu el pagament, 58 dies contra els 9 que fina ara tenien, se'ls presentaran més temptacions per retornar rebuts i per tant de disposar de més tresoreria per fer front a pagaments a proveïdors o per cobrir les nòmines de les seves empreses, segons reflexiona aquest assessor.

Brachfield creu que aquesta part de la normativa no ha tingut en compte les singularitats de les relacions empresarials a l'estat espanyol on l'índex de morositat supera amb escreix la mitjana dels països de la Unió Europea i encara està molt més allunyada dels indicadors d'obligacions de pagaments de determinats països nòrdics i de l'Europa central.

L'assessor de Pimec ha manifestat que ja es veia venir que des de les autoritats europees s'allargaria el termini d'entrada en vigor de la normativa SEPA perquè a finals del 2013, només el 5% dels rebuts domiciliats s'adaptaven a la normativa. Brachfield també creu que la nova data límit, el 31 d'agost, es tornarà a ampliar perquè les empreses no hauran adaptat els seus procediments als nous protocols.

Per aquest assessor s'hauria d'haver creat una doble normativa, una per a les relacions dins del mateix estat per aquelles pimes que no tenen cap tipus de relació empresarial amb un altre país de la UE, i un altre normativa per aquelles empreses que mantenen relacions amb clients i proveïdors d'altres països de la Unió.

La data d'1 de febrer era una data límit per a la normativa SEPA tant en la modalitat de rebuts domiciliats entre empreses i consumidors, el que es coneix com el B2C i que a l'estat espanyol correspon al quadern número 19, com també en les relacions B2B, entre empreses, que serveix per pagar i cobrar rebuts electrònics corresponents a factures d'intercanvis comercials entre empreses i que correspon al quadern 58.

Doncs bé, tant el B2C, rebuts domiciliats com el llum, l'aigua, el gas o qualsevol compra fragmentada amb rebut domiciliats, com el B2B, per fer efectives les compres entre empreses, a partir de l'1 de febrer ja haurien de ser d'obligada utilització. La realitat és molt diferent i a mitjans d'aquest mes de gener només el 5,7% d'aquestes transaccions complien amb la normativa SEPA.

L'IBAN del compte corrent
La part de la normativa que obliga a la modificació de l'enunciat dels comptes corrents de particulars i empreses, el que es coneix com codi IBAN (International Bank Account Number), presenta menys problemes perquè s'ha creat un cert automatisme que els mateixos bancs modifiquen aquest nou identificador i fan la transició sense necessitat d'implicar al client.

 


L'IBAN bàsicament és el mateix número de compte d'abans, amb 20 caràcters (on s'inclou l'entitat bancària, l'oficina, el control i el compte corrent) més quatre addicionals per identificar el país (dos números que en el cas espanyol és el 34) i un dígit de control (dos número més) que es posaran al davant, en el cas de l'estat espanyol.

A partir de l'1 de febrer, el que sí que haurà de fer el particular o l'empresa és facilitar el nou número amb els 24 caràcters sempre que se li reclami l'identificador del compte corrent.

La nova normativa SEPA és d'obligat compliment en 28 països de la Unió Europea més Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega i Suïssa i crear un marc únic de zona de pagaments en euros.