Nova taxa de 633 euros als propietaris de pisos buits

El consistori vol dissuadir als titulars dels habitatges que incorporin els seus actius en el mercat de lloguer

Els propietaris d'habitatges buits de la ciutat de Barcelona, als que després de comprovar que el seu actiu acumula més de dos anys desocupat sense causa justificada se'ls obri un expedient sancionador, hauran de pagar una nova taxa municipal de 633 euros destinada a cobrir el cost de detecció i inspecció que ha determinat que el pis és buit, segons ha explicat Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde. Pisarello ha defensat que la mesura no té una voluntat recaptatòria sinó que s'aplicarà per dissuadir als propietaris de pisos buits que els incorporin al mercat de lloguer per donar resposta a la situació d'emergència social que viu la capital catalana per manca d'habitatge social.

L'aprovació d'aquesta nova taxa impositiva necessita una modificació de les actuals ordenances fiscals per poder introduir aquesta nova figura de taxa per cobrir els costos de detecció i inspecció dels pisos buits. El contingut d'aquesta modificació de la normativa tributària s'haurà d'aprovar en la comissió d'Economia i Hisenda.

En vigor al setembre
Pisarello ha explicat que espera que tot el procediment normatiu d'aprovació d'aquesta modificació pugui estar aprovat en el transcurs d'aquest estiu i d'aquesta manera la nova taxa podria entrar en vigor a partir del mes d'octubre d'aquest any, segons les previsions en què treballa el govern municipal.

El tinent d'alcalde ha subratllat que aquesta nova mesura no té una voluntat recaptatòria sinó que es posa en marxa per ''dissuadir'' a tots els propietaris de pisos buits de la capital catalana que posin el seu habitatge en el mercat de lloguer per donar resposta a la situació ''d'emergència social'' d'habitatge de lloguer social que viu la ciutat de Barcelona.

Fins ara, ha explicat Pisarello, el cost de l'obertura de l'expedient sancionador, que l'Ajuntament calcula que té un cost de 633 euros, ''el pagaven tots els ciutadans'' a través del pressupost de la ciutat i a partir d'ara aquest cost l'hauran de pagar els propietaris de pisos buits de la capital catalana.

Pisarello ha insistit a explicar que la voluntat del govern municipal és no haver de posar en marxa aquests requeriments, però, d'altra banda, és necessari ''dissuadir'' als propietaris que ''si tenen un pis buit de manera injustificada, 'han de posar en lloguer perquè hi ha gent que ho necessita i si no ho fa, li costarà car'', ha reblat.

Els requeriments anteriors també sumen
La taxa de detecció de pisos buits, de 633 euros, va acompanyada de fins a tres requeriments de 286 euros cadascun en cas que els propietaris, siguin persones jurídiques o físiques, no responguin a l'obertura de l'expedient de l'Ajuntament de Barcelona.

Pisarello ha justificat aquesta taxa com una peça més de la Llei d'Habitatge de Catalunya que castiga la desocupació permanent d'un habitatge sense causa justificada per un període superior a dos anys i que considera aquest no ús de l'habitatge com una situació ''anòmala''. Aquesta declaració d'anomalia és competència dels ajuntaments, ha explicat Pisarello.

Seguint l'exemple de Terrassa
El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona ha assenyalat que aquesta taxa és un impost imaginatiu per fer front a una situació d'emergència social i que ja s'aplica en altres ajuntaments catalans com en el cas de Terrassa, segons Pisarello. El representant del govern municipal ha afegit que es tracta d'una taxa que està avalada per diferents sentències de jutjats contenciosos administratius i per tant no suposa cap conflicte de competències.

Pisarello ha afegit que aquesta taxa, que només cobreix els costos de detecció per declarar un pis buit, és un impost previ i independent a les multes coercitives o sancions que es puguin imposar als titulars dels habitatges en el marc dels procediments administratius i lleis vigents.

Avui et destaquem
El més llegit