L'objectiu de dèficit retalla 688 milions d'euros dels pressupostos catalans del 2019

​Aragonès demana modificar-lo i explica que caldrà incrementar la recaptació o les transferències per part de l'Estat per tenir més marge de despesa

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, a la Comissió d'Economia del Parlament | ACN El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, a la Comissió d'Economia del Parlament | ACN

La Generalitat tindrà 688 milions d'euros menys en els pressupostos del 2019 per la reducció de l'objectiu de dèficit del 0,4 al 0,1%. Ho ha explicat aquest dilluns el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, a la Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament, coincidint amb el dia en què el DOGC ha publicat el decret per començar a elaborar els comptes de l'any vinent. Aragonès ha dit que el dèficit haurà de passar de 931 milions d'euros el 2018 a 242 milions el 2019 la qual cosa redueix el marge de despesa als pressupostos de l'any que ve. Segons Aragonès, s'haurà de compensar amb un "increment de la recaptació" o amb "l'increment de transferències per part de l'Estat". D'altra banda, el conseller d'Economia ha assegurat que demanarà una reunió a les ministres d'Hisenda i Economia, María Jesús Montero i Nadia Calviño, si la trobada entre Torra i Sánchez "va correctament".

Més info: El Govern xifra en 6.000 milions d'euros els deutes pendents de l'Estat amb Catalunya

El conseller ha demanat modificar l'objectiu de dèficit de les autonomies. Segons Aragonès, cada dècima de dèficit que augmentin implicarà un increment del voltant de 200 milions d'euros de la despesa que podrà fer la Generalitat. "Caldrà veure si la ministra Montero té un criteri diferent del de Montoro", ha afirmat el vicepresident del Govern. Aragonès ha defensat que el repartiment del dèficit entre administracions és "injust" i "arbitrari" i cal que s'adeqüi millor al pes de la despesa de les autonomies sobre el conjunt de la despesa pública. 

El titular d'Economia ha explicat que també reclamarà a l'executiu espanyol que pagui els 6.000 milions d'euros que el Govern xifra de deutes pendents de l'Estat amb Catalunya. "Abans de fer un contracte nou has de mirar si l'altra part ha complert el contracte que tens i aquí no s'ha complert", ha afirmat Aragonès. El vicepresident ha dit que prioritzaran la "negociació bilateral" amb el govern espanyol i ha assegurat que la negociació ha de començar abordant la retirada de la intervenció financera dels comptes de la Generalitat de 2015.

D'altra banda, Aragonès ha defensat que la Generalitat no ha de dir a l'Estat "com s'ha d'organitzar ni com s'ha de finançar" sinó que simplement reclamarà "que es compleixi amb el model vigent". Preguntat per si assistirà al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), no ho ha aclarit i ho ha condicionat a si veu canvis en la nova ministra d'Hisenda."De moment hi ha una música diferent però s'ha de veure la lletra i com això s'aplica a la realitat", ha dit Aragonès sobre Montero. 

Sobre els pressupostos de 2019, el conseller ha explicat que caldrà compensar la reducció de l'objectiu de dèficit i no ha descartat crear nous tributs lligats a àmbits com el mediambient, així com recuperar impostos suspesos pel Tribunal Constitucional. A més, ha explicat que revisaran les exempcions, deduccions, reduccions, tarifes i bonificacions de tributs cedits "en base a mesures redistributives". 

A banda, Aragonès ha mencionat com a objectius del Govern convertir l'Institut Català de Finances (ICF) en la "banca pública catalana" amb l'assoliment de la llicència bancària. També ha citat la creació d'un nou pla de prevenció i foment de les bones pràctiques tributàries de cara a 2019-2022 o de millorar la gestió a través de tràmits electrònics i serveis més personalitzats, així com facilitar l'accés de les pimes a la contractació pública. 

Avui et destaquem
El més llegit