L'oci nocturn i la restauració exploten: "Sempre rebem els mateixos"

Les previsions de pèrdues per a l'oci nocturn per Cap d'Any ronden els 50 milions d'euros

Fecasarm estima que el sector arrossega unes pèrdues de 6.457 milions d'euros | ACN Fecasarm estima que el sector arrossega unes pèrdues de 6.457 milions d'euros | ACN

Diversos representants empresarials de l'oci nocturn, la restauració, la cultura, el comerç i els gimnasos transmeten la seva preocupació i "decepció" per haver de fer passos enrere en un dels moments més importants per a la facturació anual. El retorn de les restriccions ha agafat a la immensa majoria de sectors econòmics catalans amb tot preparat per a atendre a una demanda de Nadal que finalment no podran satisfer. La que hauria de ser "la millor setmana de l'any" per a molts negocis, serà un complet "desastre", amb neveres plenes de menjar i begudes prèmium, reserves cancel·lades i entrades anticipades venudes d'esdeveniments que no tindran lloc.

Les últimes restriccions anunciades pel Govern no han deixat gaire marge. L'oci nocturn tanca, la restauració haurà de reduir a la meitat les taules interiors, i a la cultura, al comerç i als gimnasos només hi podrà entrar un 70% de l'aforament habitual.

Les cancel·lacions a l'hostaleria

"Teníem les reserves plenes per Nadal, Sant Esteve i Cap d'Any i ens estan entrant moltes anul·lacions. Tot, lògicament, amb tot el producte comprat i entrat en neveres. Un desastre", explica el propietari de Can Pau de Cantallops, Nisu Castelló. Però en el cas d'aquells restaurants a qui no els han cancel·lat les taules tenen encara un problema més afegit: la reducció al 50% de l'aforament a l'interior de bars i restaurants. "I ara què els hi hem de dir, vostè pot venir i vostè no pot venir? És terrible", afirma Nativitat Bover, presidenta de l'Associació de bars i restaurants de la Cerdanya.

Bover: "I ara què els hi hem de dir, vostè pot venir i vostè no pot venir? És terrible"

Els sectors de la restauració i de l'oci nocturn reben l'anunci amb frustració i lamenten que, un altre cop, hagin de pagar els plats trencats. "El Govern no ha fet la previsió, i nosaltres hem invertit molts diners en publicitat, decoració, mobiliari, preparació, traient personal dels ERTO, fent compres de tota mena perquè tindríem els locals plens", assegura el president del Gremi de Restauració de Sabadell, Jordi Roca. I afegeix: "a molts els acabarà d'enfonsar, estem molt preocupats".

Més info: Mercabarna i Nadal desconfinat

Al Golden de Manresa tenen les neveres plenes de gènere nadalenc de qualitat: rap, pop, marisc, cabrit, etcètera. "Què faig ara amb tot això? Estic emprenyat, sempre rebem els mateixos i sempre ens ho diuen a última hora", es queixa el propietari, Rafael Carmona. Tenien reservades el 100% de les taules per Nadal i, a més, comptaven amb alguns grups grans. "Haurem de trucar a la gent i dir-li que no vingui", lamenta.

L'oci nocturn, evocat a la clandestinitat

El que havia de ser "la millor setmana de l'any" per al sector de l'oci nocturn, segons Ramon Mas, secretari general del Gremi d'Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, acabarà implicant unes pèrdues per a discoteques i bars musicals d'uns 50 milions d'euros.

Torrents: "La població jove buscarà la forma clandestina i sense control" per divertir-se de nit

"Enuig", "sorpresa" i "decepció" són els sentiments principals a les sales de concerts. El president de l'ASACC i gerent de Razzmatzz, Lluís Torrents, diu que "esperaven" mesures de "tancament general" però no pas les anunciades per l'executiu, i que al seu entendre només afecten "un sector petit de la població" que a més és majoritàriament jove i "menys vulnerable" davant del virus. Torrents avisa a més que, com anteriorment, la població jove "buscarà la forma clandestina i sense control" per divertir-se de nit.

Més informació
Cinc opcions per gaudir d’un cap d’any amb toc de queda
Sense òmicron i amb passaport covid
Avui et destaquem
El més llegit