Ocupació vol penalitzar les empreses amb major temporalitat

La ministra proposa incrementar les cotitzacions socials per desocupació a les companyies que tinguin una rotació excessiva

La ministra espanyola de Treball i Seguretat Social, Fátima Bañez La ministra espanyola de Treball i Seguretat Social, Fátima Bañez

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha anunciat que el Govern vol, abans que acabi l'any, incrementar les cotitzacions socials per desocupació a les empreses que recorrin en major mesura a la contractació temporal i que tinguin una rotació excessiva. En la mateixa reunió amb els sindicats també s’ha tractat la possibilitat de reduir el nombre de contractes a tres.

Després de reunir-se amb els interlocutors socials, la ministra ha explicat als mitjans que vol avaluar les bonificacions a la contractació que hi ha en l'actualitat, per desincentivar les empreses amb temporalitat, així com crear nous incentius en les cotitzacions per aquelles amb major percentatge d'indefinits.

A partir d'ara, la taula de qualitat en l'ocupació, en la qual participen patronal i sindicats, abordarà aquest sistema de "malus" i "bonus" que ja estava recollit en l'acord d'investidura que va signar el Govern amb Ciutadans.

La ministra ha mantingut una reunió amb els líders d'UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, i de CEOE i Cepyme, Juan Rosell i Antonio Garamendi, en la qual han fet balanç dels assumptes que han tractat i que han de tractar en l'àmbit del diàleg social en els propers mesos.

Tres contractes

Així mateix, la taula de qualitat en l'ocupació tractarà la reducció de quatre a tres dels tipus de contractes: indefinit, temporal d'indemnització creixent i formatiu (que absorbirà el de pràctiques).

Segons l'acord amb Ciutadans, la modalitat de contractació temporal amb indemnització creixent establia un increment d’aquesta quitança durant tres anys, abonant 12 dies el primer any, 16 el segon i 20 el tercer.

La ministra ha assegurat, no obstant això, que aquestes propostes seran objecte de debat amb els interlocutors socials per al seu impuls en el marc del diàleg social en els propers mesos.

També ha proposat reforçar el principi de causalitat en la contractació temporal, determinar el volum de contractes de durada determinada, promocionar la contractació indefinida i la transformació de temporals en fixos.

Així mateix, vol estudiar les jornades de treball a Espanya i reforçar l'actuació de la inspecció de treball, així com abordar la igualtat laboral, fomentant la transparència de les retribucions, i avançar al costat de patronal i sindicats en la conciliació, racionalització i fer compatible el treball amb la vida.

Respecte a la taula del pla de xoc per l'ocupació, la ministra ha assegurat que està treballant juntament amb els agents socials en la integració de tots els programes d'aturats de llarga durada, pel que s'han posat de marge el 30 d'abril de 2018.

També vol implementar el pla de xoc d'ocupació juvenil, amb mesures com la implantació del contracte relleu amb la modalitat de jubilació parcial, l'ajuda d'acompanyament o la bonificació per a la conversió en indefinits.

Més informació
S’acaba la 'vagafòbia'
Els contractes de menys d'un mes es disparen un 70%
Els falsos autònoms costen més de 500 MEUR a la Seguretat Social
Avui et destaquem
El més llegit