L'Oficina d'Inversions de València podria arribar a meitat legislatura

L'aposta municipal reforçarà el paper de València com a plaça financera regional, segons un estudi de la Fundación de Estudios Bursátiles y Financieros

La capital valenciana tindrà oficina d'inversions pròpia | iStock La capital valenciana tindrà oficina d'inversions pròpia | iStock

València té tots els ingredients per cuinar el millor plat però necessita una cuina més potent. Seria la metàfora de la situació del cap i casal pel que fa a les inversions internacionals a la qual l'Ajuntament vol posar remei creant una Oficina d'Inversions pròpia. Així ho ha explicat Julio Olmos, coordinador general de l'àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible de l'Ajuntament de València, en un desdejuni de treball en què la Fundación de Estudios Bursátiles y Financieros (FEBF) ha donat a conéixer a pimes i empreses familiars les conclusions de l'estudi Pla estratègic de la plaça financera valenciana.

"Volem vendre la ciutat, com l'hem venut al turisme, com a pol d'atracció de negocis. Anem a assessorar a tots els inversors que venen i l'element més important serà reduir les traves administratives, serà un mecanisme que agilitze les inversions que poden ser estratègiques. És el repte que té l'Ajuntament", ha explicat Olmos. La posada en marxa no té data concreta, però ha matisat que "li agradaria poder afirmar" que estarà llesta "a meitat legislatura", és a dir, pel 2021, aproximadament. Entre les referències, els models de Madrid i Barcelona, ha afegit.

Olmos: "L'oficina serà un mecanisme que agilitze les inversions que poden ser estratègiques"

La seua creació serà un element integrador de la consolidació de València com una plaça financera regional, tal com se'n deriva de l'estudi de la FEBF. El Pla estratègic de la plaça financera valenciana xifra en cinc els reptes: millorar la cultura financera (a través del treball amb universitats, la mateixa FEBF i la fira Forinvest); tenir una proposta de valor per als inversors internacionals (treballada conjuntament amb l'IVACE i l'Ajuntament de València, entre altres); impulsar les relacions comercials i el creixement empresarial; desenvolupar el sector de serveis financers i potenciar l'activitat en mercats de capitals de l'ecosistema emprenedor, clau en el creixement valencià dels últims anys.

Isabel Giménez, durant la presentació | @FEBFValencia
Isabel Giménez, durant la presentació | @FEBFValencia 

En la presentació d'aquest dimarts, Isabel Giménez, directora de la Fundación de Estudios Bursátiles y Financieros, ha assegurat que "la Comunitat Valenciana està en condicions per afrontar un posicionament dinàmic sustentat des de la seua plaça financera" i ha explicat alguns dels aspectes més importants d'aquest estudi patrocinat a dues mans per Caixa Popular i el consistori valencià. En les conclusions destaca el conjunt d'eixos de creixement per als valencians: formació, informació, talent, tecnologia i competitivitat. En aquest sentit, per exemple, Giménez ha assenyalat que la població de startups en València –que aquesta setmana celebra precisament la seua VLC Startup Week- ja és important i competeix amb Madrid i Barcelona però ha reconegut que "necessitem que creixen, tot i que ja tenim una massa crítica important".

L'ecosistema emprenedor valencià comença a ser rellevant, com demostra que aquesta setmana se celebra la seua VLC Startup Week

Entre els exemples en què podria emmirallar-se València, l'informe de la BEFB posa el focus en Boston, on el creixement de la seua plaça financera ha estat vinculat a les startups del sector healthtech, ubicades en la seua zona de la Marina. També la ciutat de Tel Aviv, ja que "a pesar de la inseguretat existent, ha aconseguit tenir un centre de referència de plaça financera propi vinculat al capital risc i el venture capital". Amb aquest context i amb l'anunci de la creació de l'oficina valenciana, les apostes estratègiques valencianes es queden en tres: consolidar la influència positiva de la plaça econòmica sobre la plaça financera (a partir del hub de l'Autoritat portuària de València); l'ecosistema emprenedor que pot ajudar al desenvolupament de la plaça amb la connivència i impuls de l'Ajuntament i la relació entre les empreses familiars a través de serveis regionals de proximitat per a pimes.

En la trobada també ha participat Juan Gallur, director de Banca Empresa de Caixa Popular, patrocinadora de l'estudi; Francisco Vallejo, president de l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA) -amb qui la FEBF ha signat conveni de col·laboració; Manuel Illueca, director general de l'Institut Valencià de Finances (IVF), a més de diversos participants com el director de la Càtedra d'Economia del Bé Comú de la Universitat de València, Joan Ramon Sanchis.

Més informació
Un nou centre del CSIC per a València
Més de 1.500 startups aterraran a València per al Webit Festival
Avui et destaquem
El més llegit