L'optimisme de De Guindos sobre la recuperació econòmica

L'exvicepresident espanyol assegura en Santander que el BCE contempla un creixement "lleugerament superior" al 8% en el tercer trimestre

El vicepresident del BCE, Luis de Guindos | APIE El vicepresident del BCE, Luis de Guindos | APIE

L'evolució de l'economia de la Zona euro després de l'enfonsament històric del 12,1% sofert en el segon trimestre està subjecta a un elevat grau d'incertesa, encara que les dades més recents conviden a ser "cautament optimistes", segons ha assenyalat el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, durant la seva intervenció en els cursos de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP). El banquer ha assenyalat que l'escenari basi de les previsions macroeconòmiques del BCE contempla un creixement lleugerament superior al 8% en el tercer trimestre, encara que ha destacat que amb les dades que es van rebent, tenint en compte que encara no s'ha acabat aquest tercer trimestre, es pot "ser cautament optimistes respecte a aquesta evolució".

En qualsevol cas, Guindos ha advertit que, després d'una caiguda sense precedents del PIB ara la qüestió bàsica és com serà la recuperació, quin serà la intensitat de la mateixa i la seva distribució per països i sectors, destacant que els elements que determinaran l'evolució futura seran la pròpia pandèmia i la resposta de les polítiques. En aquest sentit, el vicepresident del BCE ha assenyalat que l'actuació d'Espanya ha estat similar a la d'altres països quant a la composició dels programes fiscals de naturalesa discrecional, amb una grandària estimada lleugerament per sobre de quatre punts del PIB. "L'execució ha estat més ràpida que en altres països de la zona euro, encara que nominalment altres programes eren més importants, l'execució d'Espanya ha estat més ràpida que en altres països, només a França hem vist una execució més ràpida", ha destacat.

Impacte sobre el sector financer

Quant a l'impacte de la crisi sobre el sector bancari de la zona euro, De Guindos ha destacat que les entitats comptaven amb una capitalització molt superior en mitjana a la qual tenien en el passat, mentre que el sector continua arrossegant el problema de rendibilitat que ja existia abans de la crisi i que la pandèmia ha agreujat. "Tindrem una reducció addicional de la rendibilitat de la banca derivada de l'increment de les provisions per préstecs dubtosos i de la caiguda dels ingressos del sector", ha advertit el vicepresident del BCE, per a qui si ja era necessari abans de la crisi actuar sobre els costos de la banca europea, ara es fa especialment important.

D'aquesta manera, per al banquer central el factor fonamental que determinarà l'impacte sobre la solvència i la rendibilitat de la banca serà "la intensitat de la recuperació".

Més info: CaixaBank marca distàncies amb 2008

En aquest sentit, l'exministre espanyol d'Economia ha encoratjat als bancs a aprofitar la relaxació de les exigències per part del supervisor per a utilitzar els matalassos de capital per a concedir préstecs, la qual cosa contribuirà a impulsar la recuperació econòmica i que això, al seu torn, embranzida a l'alça els seus nivells de capitalització amb uns menors nivells de morositat.

El vicepresident espanyol d'Economia anima els bancs a concedir préstecs per impulsar la recuperació

Per contra, ha advertit que si la recuperació fos més lenta de l'esperat i de menor intensitat, això tindria efectes negatius sobre la sostenibilitat dels comptes públics i la solvència dels bancs, així com sobre la dispersió dels efectes, posant més de manifest les divergències entre sectors i entre països. 

Més informació
El Sabadell resisteix, el TSB tocat però no enfonsat
Avui et destaquem
El més llegit