• Economia
  • Oriol Amat: "Una Catalunya independent no aniria enrere"

Oriol Amat: "Una Catalunya independent no aniria enrere"

L'economista se suma a altres veus de l'àmbit econòmic, com el Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya, que ha convocat pel 22 d'octubre un acte en defensa de la consulta

    L'economista Oriol Amat, a la Cambra de Comerç de Lleida
    L'economista Oriol Amat, a la Cambra de Comerç de Lleida
    ACN i Redacció
    03 d'Octubre de 2014
    Act. 03 d'Octubre de 2014
    El debat per la independència de Catalunya abasta molts àmbits, des de la política, passant per la cultura i la societat fins a arribar a l'economia. I en aquest àmbit no són pocs els economistes, i també alguns empresaris (com els adherits al Manifest del Far), els que s'han posicionat per explicar, des del seu punt de vista, les futures conseqüències de la independència catalana.

    Aquesta setmana, amb l'anul·lació de la Llei de Consultes i el debat en plena efervescència, una altra veu ha dit la seva sobre l'assumpte. És Oriol Amat, catedràtic d'economia financera i comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra –i habitual col·laborador de VIAempresa- qui ha defensat que una Catalunya independent "no aniria enrere, sinó que tindria una posició econòmica a millor".

    Amat, que ha fet aquestes declaracions en un acte celebrat a la Cambra de Comerç de Lleida, considera que les probabilitats que Catalunya pugui esdevenir un Estat independent són "baixes però no zero", tot i que ha defensat que "cada dia que passa, com que la mobilització no baixa, la independència té una probabilitat petita però més elevada".

    Viabilitat d'una Catalunya independent 
    Basant-se en l'estudi del Col·legi d'Economistes de Catalunya elaborat per una vintena d'experts, Amat ha defensat la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent, que "en pocs anys podria incrementar el benestar de la seva població".

    Amat també ha citat un altre estudi del Consell General de Cambres de Catalunya, el qual preveu pel primer any d'independència una caiguda del PIB català. Amb tot, en cinc anys, estima que seria un 7% més elevat que en l'actualitat.

    Tanmateix, Amat ha remarcat que ambdós estudis basen els seus càlculs en el fet que Catalunya es mantindria dins de la Unió Europea. "A la UE no li interessa una Catalunya fora tenint en compte que és una contribuent neta, ja que aporta anualment uns 1.400 milions d'euros, a banda que unes 6.000 empreses europees tenen presència al país". En cas de quedar fora de la UE, Amat planteja l'establiment de tractats que permetin l'entrada de mercaderies catalanes al mercat comú europeu i a l'inrevés.

    Empresaris que "creuen" en Catalunya
    En la línia d'Amat, el Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya ha convocat el món empresarial i econòmic del país a celebrar un acte el pròxim 22 d'octubre a l'Auditori de Barcelona en suport a la consulta del 9 de novembre. L'esdeveniment vol mostrar la confiança de l'empresariat català en el potencial econòmic de Catalunya i donar suport a les institucions del país en el procés de l'exercici del dret a decidir.

    "No ens han de fer por els propers reptes que afronta el país. Els centenars de milers de ciutadans que formem el món de l'empresa de Catalunya estarem al costat de la societat en les decisions que prengui sobre el futur del país", ha declarat el president de l'Associació Catalana de Professionals (ACP), David Poudevida.

    "Al servei de la societat catalana"
    "Tradicionalment, l'empresa catalana ha estat al costat de la societat i això seguirà sent així. Hi ha una gran majoria social que ha manifestat la voluntat de ser consultada sobre el futur polític del país", ha sentenciat Poudevida. "Els empresaris hem patit la crisi durant els darrers anys de crisi i hem superat els reptes. Avui no ens ha de fer por els propers reptes que afronta el país. Volem enviar a la societat el missatge que ens en sortirem", ha apuntat.

    Poudevida ha explicat que, en un moment de conjuntura econòmica difícil, el Fòrum vol dur a terme "un acte d'autoestima de l'empresa catalana, que al llarg del temps ha jugat i juga un paper clau en la dinamització del nostre país en l'àmbit econòmic, industrial, i també, en l'àmbit social i cultural. Aquest rol històric de l'empresa catalana el volem posar en valor amb un missatge en positiu".