Patronals i sindicats demanen coratge, reformes i cohesió

Els agents socials valoren els resultats de les eleccions d’aquest 21 de desembre

Imatge d'un home amb barretina votant a Barcelona, el 21 de desembre de 2017 | ACN Imatge d'un home amb barretina votant a Barcelona, el 21 de desembre de 2017 | ACN

Les patronals i els sindicats han valorat els resultats de les eleccions d’aquest 21 de desembre, en què els independentistes han ratificat la seva majoria absoluta i Ciutadans s’ha posicionat com el partit més votat.

La patronal Cecot ha ressaltat l’excepcionalitat del context econòmic, social i polític que viu Catalunya. El president de la patronal, Antoni Abad, ha afirmat a través d’un comunicat que “la dada històrica del 82% de participació ciutadana en unes eleccions demostra la transcendència que tenien per als ciutadans catalans”.

En aquest sentit, al nou Govern i als partits que conformaran l’arc parlamentari, la Cecot els demana coratge polític i diàleg per tirar endavant reformes, realitzant els acords necessaris i cercant el màxim consens possible per tal de dur-les a terme amb èxit. Per això és important que el marc de relacions institucionals sigui més estable i des de la base d’un respecte mutu. Des de la Cecot s’insisteix que els conflictes polítics s’han de resoldre des de la política.

Abad afirma que “per assolir l’estabilitat, primer s’ha de restablir la normalitat en el funcionament de les institucions catalanes” i entén que “la prioritat del nou Govern ha de ser la de treballar per millorar la competitivitat-país i, per fer-ho, entre d’altres coses, cal que impulsi les reformes estructurals pendents. És necessari que els nous governants siguin conscients del valor competitiu del temps i que fer les coses ràpid i bé, no està renyit. Des del sector empresarial n’estem convençuts perquè forma part de la nostra gestió diària”. I en aquest sentit, la Cecot ofereix col·laboració i recorda al nou Govern que és necessari que política i empresa estiguin alineades en termes de prioritats i presa de decisions.

Per la seva banda, la patronal de les petites i mitjanes empreses, Pimec, ha ressaltat que davant els resultats electorals i l’alta participació que “es constitueixi un Govern estable que inspiri tranquil·litat i garanteixi la seguretat econòmica i jurídica que necessita el país i el seu teixit empresarial”.

La patronal apel·la a la responsabilitat de tots els grups parlamentaris per llegir i interpretar els resultats, aprendre dels errors i buscar fórmules de diàleg que donin estabilitat per governar “en una legislatura sòlida i duradora”. Així mateix, demana tornar a la normalitat institucional i la retirada de l’article 155 i de qualsevol tipus d’intervenció de la Generalitat.

“Els problemes de la gent”

Els sindicats també han fet comunicacions valorant les eleccions d’aquest dijous. CCOO de Catalunya ha reclamat a les forces polítiques que prioritzin la cohesió de la societat catalana "des del consens entre les diferents opcions nacionals" i en la recuperació dels drets socials i laborals.

En un comunicat, el sindicat ha afirmat que la forta polarització dels posicionaments polítics ha obert un procés de confrontació política "que no ha solucionat els problemes de la gent", i ha demanat recuperar la normalitat parlamentària.

"Cal iniciar els treballs per proposar solucions i construir un nou marc de ple autogovern per a Catalunya", ha afegit.

CCOO de Catalunya ha valorat molt positivament "l'exemple de participació democràtica que una vegada més ha exercit la ciutadania de Catalunya" amb una participació del 82%, la qual cosa al seu parer és una mostra de l'interès que aquests comicis tenien per la majoria de ciutadans, després dels últims mesos d'una forta tensió política i social.

El sindicat ha tornat a demanar la retirada de l'article 155 de la Constitució i la posada en llibertat de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn.

Més informació
Eleccions 21D, les urnes també al mòbil
L'economia catalana després del 21-D
González: "El 21D ha servit per calmar els ànims"
Avui et destaquem
El més llegit