Relat: "Toyo Ito tindrà un paper en l’ampliació de Fira Gran Via"

El president de la Fira de Barcelona dóna detalls de l'ampliació de l'espai firal en un esmorzar al Fòrum Empresarial del Llobregat

El recinte firal de Gran Via de Fira de Barcelona El recinte firal de Gran Via de Fira de Barcelona

"Toyo Ito tindrà un paper en l’ampliació de Fira Gran Via", així ha confirmat el president de la Fira de Barcelona, Pau Relat, que l'arquitecte coreà que va dissenyar el recinte firal de l'Hospitalet participarà en l'ampliació d'aquestes instal·lacions. En un esmorzar al Fòrum Empresarial del Llobregat, Relat ha donat més detalls de calendari sobre com serà l'ampliació del recinte firal.

Més info: La Fira de Barcelona es fa gran per 380 milions d'euros

"Si volem seguir creixent i mantenir els salons que tenim, hem de créixer, el recinte de la Fira ens ha quedat petit. Els mesos operatius estem a tope", ha dit. "Necessitem nous espais per captar noves fires i desenvolupar els nostres salons clau", ha reblat. El 19 de febrer del 2019 es va signar el protocol d'ampliació del recinte firal per part dels ajuntaments de Barcelona i l'Hospitalet, Cambra de Barcelona, Àrea Metropolitana, Generalitat i Fira 2000.

L'ampliació sumarà 60.000 metres més per arribar als 300.000 metres quadrats "per poder jugar a la Champions del món firal europeu". El calendari preveu que aquesta ampliació estigui acabada de cara al 2024. En una segona etapa es renovarà l'àrea de Montjuic amb la modernització dels "recintes firals obsolets per al segle XXI, implementar el pla de museus i certs usos per a la ciutadania". Tot això amb una inversió de 380 milions d'euros i a punt per estrenar-se el 2029, pel centenari de la exposició internacional.

Un creixement per no parar de créixer

Relat ha explicat que “aquesta setmana estem celebrant tres esdeveniments alhora: IBTM, que renova continuar a Barcelona fins al 2022,  a més un dels salons més importants, l’Smart City, amb un increment de visitants de més del 20%, i el Fòrum Gastronòmic”. El motor de la Fira va a tot drap. I no para d’acumular bones notícies: “Aquesta setmana hem tingut patronat de la MWCapital i es vallançar un missatge de tranquil·litat, molt ben rebut per la GSMA, i John Hoffman ha manifestat que el MWC vol quedar-se a bcn molts més anys”.

“El Brexit per a Fira pot ser una gran oportunitat, per salons que se celebren a Londres que poden venir a Barcelona”

En aquest sentit, Relat ha afirmat que “Barcelona i el MWC és un espai neutral en la guerra entre la Xina i els EUA pel control de la tecnologia 5G” i ha afirmat que “el Brexit per a Fira pot ser una gran oportunitat, per salons que se celebren a Londres que poden venir a Barcelona”.

Relat ha justificat així la importància de la Fira, l’objectiu de la qual és “mirar quins són els sectors de futur de Catalunya per potenciar-los”. Segons el president de l’entitat firal, “al segle XIX algú pensaria que les fires no tenen sentit, que els intercanvis van per internet. Però les dades diuen que no. El segle XIX és el segle de les fires: al món se celbren 32.000 esdeveniments firals a l’any, hi ha 2.200  recintes firals al món amb més de 4,5 milions d’expositors i 300 milions de visitants”. Segons Relat, les fires són cada cop més rellevants perquè “la seva finalitat és ser tractors de les economies dels territoris”.

Un espai de consens

Relat ha reivindicat la Fira de Barcelona com un “espai de consens” que ha pogut créixer gràcies al fet que els actors implicats van posar els interessos de la fira per sobre dels seus. “La clau de l’èxit es genera l’any 2000, la refundació de Fira de Barcelona. A finals del 90 va passar temps molt dificils, llavors es dóna entrada a la part privada amb la Cambra. S’estableix que la part política queda en el Consell de direcció; l’estratègia queda en mans dels empresaris i directius amb -mirada llarga-; i la part executiva per als professionals”. En aquest sentit, ha valorat que és “important reconéixer l’oportunitat de la política de deixar entrar a la Cambra i reconeixer el paper de Jaume Tomàss, primer president de la institució”

pau relat fira barcelona

“Fira ha esdevingut un espai d’amplis consensos, de grans acords, on tothom ha tingut molt clar que l’objectiu estava molt per sobre dels objectius dels allà representats. lleialtat insitucional, vista de futur i ambiicó: això ha permès que estiguem aquí. I això ha fet que s’aconsegueix que sigui líder”, ha celebrat

I aquest consens ha aconseguit grans èxits: Fira de Barcelona és la més important de l’Estat espanyol, líder de l’Europa mediterrània, top ten a Europa, en un mercat firal europeu liderat per alemanya en els 7 primers llocs del rànquing. El 2018, Fira de Barcelona “va experimentar uns resultats records en la seva historia amb 150 fires, 2.2 milions de visitants, 30.000 empreses expositores, superficie de més 1 milió de metres quadrats -140 estadis de futbol- i una facturacio rècord de 210 milions d’euros (+26%). I segons relat “el 2019 es presentava com un any  no tan bo, però serà un any extraordinari”.

Relat ha recordat que la fira ha aconseguit captar dos salos de referencia: l’ISE, el més important del sector de l’audiovisual que portarà més de 89.000 visitants, i el Seafood, el més important de la indústria del peix, que encaixa en l’aposta de la Fira pel sector agroalimentari amb “un saló específic del vi, l’Alimentària i el Fòrum Gastronòmic”.

Més informació
Seafood, la fira del peix que Barcelona va atraure a foc lent
Avui et destaquem
El més llegit