Els pensionistes catalans són els que perden més poder adquisitiu

Els jubilats de Catalunya acumulen un retrocès del 40% en capacitat de compra perquè l'IPC creix més que a la resta de l'Estat

Un jubilat llegint la premsa Un jubilat llegint la premsa

Els pensionistes catalans cobrarien aquest 2017 un total de 674 euros addicionals -48,14 euros mensuals- si mantinguessin el seu poder adquisitiu des del 2010, últim any en el qual les pensions es van actualitzar en funció de l'IPC de novembre -mes de referència- i es van incrementar a partir de la previsió de pujada de l'IPC per a aquest any.

Així ho ha explicat en roda de premsa la sotssecretària d'UGT de Catalunya, Laura Pelay, que ha lamentat que "els pensionistes estan al límit" i que és necessari un pacte d'Estat per revertir aquesta situació.

Per fer aquest càlcul, la UGT ha agafat de base una pensió mitjana del 2010 de 803,83 euros mensuals i ha analitzat la seva evolució si s'hagués mantingut vinculada a l'IPC de novembre durant aquests set anys.

Així, l'IPC a Catalunya ha augmentat un 9,7%, però les pensions a la comunitat catalana només han crescut entre un 3,7% i un 4,7%, i si se suma tot el que els pensionistes han deixat d'ingressar des del 2010 pel fet que les seves pensions no s'hagin revaloritzat a partir de l'IPC, el còmput total aconsegueix els 3.368 euros. Mentre que la pèrdua acumulada de les pensions espanyoles és de 2.390 euros des del 2011, per tant els pensionistes catalans han perdut un 40% de poder adquisitiu en comparació.

I és que el 2014 va entrar en funcionament l'índex de revaloració de pensions (IRP), "congelant les pensions perquè baixessin el necessari per equilibrar el sistema", i des de la seva aplicació les pensions només han pujat un 0,25% anual, aplicant el límit mínim.

A més, Catalunya és la comunitat on més han pujat els preus en el període 2010-2017, la qual cosa augmenta fins a un 6,7% la pèrdua de poder adquisitiu per als pensionistes catalans.

De cara al 2018, el Govern central ha anunciat que les pensions tornaran a pujar un 0,25%, la qual cosa es tradueix en 2,4 euros mensuals, mentre que Funcas preveu que la variació de l'IPC sigui de l'1,5%, amb la qual cosa les pensions perdran 167 euros.

Derogar l'IRP

Per tot això, la UGT ha reclamat la derogació de l'IRP per "empobrir els pensionistes", reactivar el Pacte de Toledo i iniciar un procés de concertació social per a la millora dels ingressos de la Seguretat Social.

A Catalunya existeixen un total de 1.507.977 pensionistes amb una pensió mitjana de 955,32 euros mensuals -1.224,03 per a homes i 734,43 per a dones-.

Més informació
Rajoy demana un préstec i buida la guardiola per pagar les pensions de desembre
La vuitena meravella del món de les pensions
El 45% dels jubilats té uns altres ingressos a més de la pensió
Avui et destaquem
El més llegit