Els pensionistes es manifesten en defensa de les pensions

Les marxes concentren milers de persones contra la minsa pujada de les jubilacions

Un periodista gràfic gravant des d'un balcó la marxa de les pensions que recorre el carrer Roger de Llúria de Barcelona | ACN Un periodista gràfic gravant des d'un balcó la marxa de les pensions que recorre el carrer Roger de Llúria de Barcelona | ACN

Els pensionistes es manifesten per protestar contra la "pujada de merda" de les pensions. Les manifestacions han marxat per les principals ciutats de tot l'Estat espanyol. De Girona a Madrid. Uns 30.000 pensionistes, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest dissabte a Barcelona en defensa del sistema públic de pensions i per alertar de la pèrdua de poder adquisitiu que han registrat aquestes retribucions des de l'any 2012, convocats pel col·lectiu Marea de Pensionistas.

La manifestació ha arrencat sobre les 11.15 hores a plaça Urquinaona, i ha recorregut el carrer Roger de Llúria per finalitzar davant de la Delegació del Govern de la capital catalana al carrer Mallorca.

En la mobilització s'han escoltat veus en contra del Govern central del PP amb crits de Rajoy et canvio la pensió, en al·lusió al president de l'Executiu central, Mariano Rajoy. També s'han escoltat crits d'Aquests lladres ens roben les pensions; Jubilats, obrers i estudiants units cap a endavant; Mans a amunt, això és un atracament i El que feu amb les pensions ho pagareu en les eleccions.

L'organització ha plantejat aquesta mobilització a aproximadament 100 ciutats espanyoles per criticar que les pensions no s'equipessin amb l'Índex de Preus al Consum (IPC) i que des de 2013 s'hagin incrementat any rere any en tan sol el 0,25%.

Lectura del manifest

Durant la lectura del manifest, a càrrec dels membres de Marea de Pensionistas, el col·lectiu ha exigit que "s'obri un debat a la societat sobre el sosteniment del sistema públic de pensions" i que es tingui com a interlocutor vàlid a la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic.

"No ens desmobilitzarem fins veure que les nostres justes demandes se sotmeten a debat, a conclusions adequades a la societat del segle XXI que garanteixin la dignitat dels pensionistes", han dit els membres del col·lectiu.

Així mateix, han criticat que al Congrés dels Diputats, el president del Govern, "solament va mostrar preocupació per l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat sense presentar un projecte actual de futur per als pensionistes", per la qual cosa han assegurat que continuaran la seva lluita i que dedicaran tot el temps que sigui necessari per revertir les situacions d'injustícia.

En finalitzar la manifestació, un grup de persones ha cremat la carta que la ministra de Treball, Fátima Báñez, va enviar als jubilats per anunciar-los la pujada de la pensió del 0,25%.

"Pujada de merda"

Prop de 2.000 persones s'han manifestat aquest dissabte pel centre de Girona en protesta per la que consideren una "pujada de merda" de les pensions. Durant tota la marxa els manifestants han carregat contra el govern espanyol a qui han fet responsables de la pèrdua de poder adquisitiu que han patit els últims anys. En Miguel Pozo és pensionista i assegura que ha de fer "mans i mànigues" per poder arribar a final de mes amb la paga que li ha quedat. Pozo diu que "n'està fart" i recorda que Girona és una demarcació on el cost de la vida "és elevat". Per això assegura que sortirà "els cops que faci falta al carrer" fins que l'executiu de Rajoy "rectifiqui". La marxa ha comptat amb el suport dels sindicats majoritaris que han recordat que a Girona hi ha molts pensionistes que reben una prestació que els col·loca per sota del llindar de la pobresa.

Més informació
Estudien flexibilitzar les jubilacions anticipades
Jubilacions als 70 anys?
Avui et destaquem
El més llegit