El PIB català pujarà un 0,7% al quart trimestre

L'economia catalana tancarà l'any amb una previsió de creixement dues dècimes superiors a la prevista per l'AIReF

L'Airef és l'ens independent de sostenibilitat financera L'Airef és l'ens independent de sostenibilitat financera

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha elevat en dues dècimes, fins al 0,7%, la previsió de creixement de l'economia catalana per al quart trimestre de l'any, gràcies a les millors dades de l'índex de comerç minorista d'aquest mes de novembre i per la menor incertesa. L'organització també ha elevat dues dècimes la perspectiva de creixement per al primer trimestre de 2018, fins al 0,8%.

Així es desprèn de l'actualització del model Mipred Cat, que pronostica la taxa de creixement en temps real del PIB de Catalunya i assenyala que les dades de l'índex de comerç minorista català del mes de novembre eleven la previsió de creixement del PIB de Catalunya fins al 0,68% per al quart trimestre de 2017 i fins al 0,78% per al primer trimestre de 2018.

"Aquesta evolució és un reflex de la reducció d'incertesa que es va registrar durant el mes passat", destaca l'Autoritat Fiscal, que millora en gairebé dues dècimes el pronòstic d'avanç del PIB català per al quart trimestre, des del 0,49% que estimava anteriorment, i en la mateixa mesura per al primer trimestre de 2018, des del 0,59% que pronosticava abans.

L'AIReF estimava que l'economia podria caure entre un 0,7% i un 2,7%, però finalment pujarà un 0,7%

Aquesta previsió es basa en la combinació d'informació conjuntural de diferents freqüències (trimestral i mensual) mitjançant un model factorial dinàmic, que permet anar actualitzant les previsions a mesura que es va disposant de nova informació sobre els indicadors que integren el model, de manera que es té una visió permanentment actualitzada o en temps real de l'estat agregat de l'economia catalana.

Atès que el Mipred Cat va recollint l'impacte de les dades que es publiquen en temps real, l'AIReF assenyala que caldrà esperar per tant a les noves dades dels diferents indicadors al desembre i gener per anar coneixent l'evolució de l'economia catalana.

A nescala estatal, l'AIReF preveu un creixement del PIB del 0,86% en el quart trimestre de l'any, la qual cosa suposa sis dècimes més que en l'anterior trimestre, i un avanç del 0,83% en els tres primers mesos de l'any 2018.

L'organisme presidit per José Luis Escrivá va pronosticar al novembre que l'impacte en l'economia espanyola de la incertesa sobre Catalunya podria ser de quatre dècimes (uns 4.000 milions d'euros) si la crisi és temporal, i fins els 1,2 punts del PIB (uns 13.000 milions d'euros) si es perllonga en el temps, per la qual cosa el creixement podria arribar a reduir-se a el 1,5% el proper any.

Per a Catalunya estimava que l'economia podria caure entre un 0,7% en l'escenari central i un 2,7% si es perllongava el desafiament sobiranista.

Més informació
L'AIReF demana que s'elimini el FLA
L'AIReF denúncia que Hisenda no li dóna informació
L'Airef proposa un objectiu de dèficit de l'1% per Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit