Catalunya tanca el 2018 amb un creixement del PIB del 2,6%

L'evolució trimestral del creixement mostra una desacceleració des del 3,3% en el primer trimestre fins a l'1,8% en l'últim

Una operària treballant a la fàbrica de Vira Brands a Martorell
Una operària treballant a la fàbrica de Vira Brands a Martorell

Catalunya ha tancat el 2018 amb un creixement del PIB del 2,6% i ha arribat als 242.313 milions d'euros. L'augment és menor que el registrat en els darrers tres anys, però és una dècima superior a l'espanyol (2,5%) i set dècimes per sobre de la mitjana de la Unió Europea (1,9%). Així es desprèn de les dades fetes públiques aquest dimecres per l'IDESCAT, l'oficina d'estadística de Catalunya. Les xifres també mostren una desacceleració del creixement, ja que a nivell trimestral, es passa d'un creixement del 3,3% en el primer trimestre fins a l'1,8% en el quart. La demanda interna va créixer un 2,5% durant l'any passat, mentre que l'externa va reduir-se, amb l'exportació passant d'un augment del 5,1% el 2017 a un creixement del 2% el 2018.

L'evolució a la baixa de les exportacions va en línia amb la disminució general a la Unió Europea i la tendència del comerç internacional, segons el Govern. Pel que fa a les importacions, l'any 2018 van créixer un 3,6%.

Pel que fa a l'oferta, el sector de la construcció lidera el creixement del PIB, amb un augment del 4,7%. En canvi, es desaccelera la indústria, que passa d'una taxa d'augment del 4,8% el 2017 a un creixement de l'1,1% l'any passat. Els serveis augmenten l'activitat un 2,9%, tres dècimes més que al 2017, mentre que l'agricultura cau un 0,4%.

Dins del sector industrial, la metal·lúrgia i la fabricació de maquinària mantenen una forta activitat, mentre que cauen l’electricitat, gas, aigua i productes minerals no metàl·lics. L’alimentació i automoció registren augments d’activitat moderats.

D'altra banda, en la branca de serveis, les activitats immobiliàries i professionals són les que més augmenten, amb un 3,8%. El comerç, transport i hostaleria creix un 2,1% i les administracions públiques un 2,5%.

Més Informació
Aigües de Barcelona representa el 0,25% del PIB de Catalunya
El deute públic es podria enfilar fins al 132% del PIB el 2048
Talent digital (i femení) per salvar el PIB
Avui et destaquem
Comentaris