El comerç internacional frena el PIB català

L'economia catalana es modera al tercer trimestre per la guerra comercial i la frenada industrial i creix un 1,8%

Una terminal de comerç internacional, que modera el creixement del PIB |iStock Una terminal de comerç internacional, que modera el creixement del PIB |iStock

L'economia catalana ha crescut un 1,8% al tercer trimestre, dues dècimes menys que durant el primer i segon trimestre, quan es van registrar avanços del PIB del 2%. Segons les dades publicades per l'Idescat i el Departament d'Economia i Hisenda, aquestes xifres confirmen la "pèrdua gradual del dinamisme" econòmic. "La feblesa del comerç internacional" i els efectes que ha tingut la guerra comercial en la confiança i l'evolució del sector industrial són els dos factors als quals la conselleria atribueix aquesta davallada del ritme.

Més info: L'economia catalana s'enlaira un 2% per les exportacions

En termes trimestrals, el PIB català avança un 0,4%. Malgrat tot, l'economia catalana creix set dècimes per sobre de la mitjana de la zona euro a nivell interanual, i dues dècimes més a nivell trimestral. Segons Economia i Hisenda, "la moderació del creixement de l'economia catalana és menys acusada que l'observada el 2018 i s'enquadra en un any que es preveu com el pitjor per a l'economia internacional des del 2009".

El sector serveis, que és el més important a Catalunya, creix un 2,8% interanual, una dècima més que al segon trimestre. La despesa dels turistes estrangers augmenta un 4,3% anual fins a l'agost, tot i la contenció en el nombre de visitants. Pel que fa a la construcció, creix un 3,4% interanual al tercer trimestre, més moderat que en l'anterior, però encara per sobre de la resta de sectors.

La indústria recula

Les pitjors dades són les del sector industrial, que és el més afectat per l'afebliment del comerç mundial, i que recula un 0,7%, igual que en el segon trimestre. Les exportacions avancen, però a un ritme moderat, del 2,1%. L'activitat del sector agrícola i pesquer cau un 2,8%. 

Pel que fa al mercat de treball, l'ocupació creix un 2% interanual, segons l'EPA, o un 2,4% segons les dades d'afiliació a la Seguretat Social. En canvi, però, l'atur se situa en el 10,9%. La taxa de temporalitat és del 22,8%, similar a ara fa un any. Els costos laborals han augmentat un 2,7% durant el primer semestre, en un context de moderació de la inflació. Aquestes dades s’emmarquen en una tendència a l’alça iniciada el 2018, després d’un període d’evolució moderada o a la baixa.

Més informació
Catalunya tanca els cinc primers mesos de l'any amb un dèficit del 0,46% del PIB
Catalunya recupera el PIB per habitant d'abans de la crisi
El PIB creixerà per sobre de les economies avançades el 2019
Avui et destaquem
El més llegit