Caiguda històrica (i mai vista) del PIB

L'economia espanyola retrocedeix un 5,2% per l'impacte del coronavirus, la caiguda més important des de l'inici de la sèrie històrica el 1970

El fort impacte del coronavirus en el PIB espanyol | iStock El fort impacte del coronavirus en el PIB espanyol | iStock

L'economia espanyola ha patit l'impacte del coronavirus durant el primer trimestre i ha retrocedit un 5,2%, la caiguda trimestral més important de la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que arrenca el 1970. Fins ara, la més pronunciada era del primer trimestre del 2009 (-2,6%).

En els tres trimestres precedents, l'economia espanyola havia crescut a taxes del 0,4%, i aquesta reculada del 5,2% supera les estimacions del Banc d'Espanya, que havia previst una caiguda del 4,7%, això sí, amb "moltes dosis de cautela", perquè el càlcul es basava a suposar una proporció determinada de descens d'activitat en algunes branques.

En taxa interanual, el PIB del primer trimestre s'ha contret un 4,1%, davant del repunt de l'1,8% del trimestre anterior. En aquest cas, no s'ha superat la reculada més gran que s'ha comptabilitzat fins ara, la del segon trimestre del 2009, quan l'economia espanyola es va contreure un 4,4% interanual.

La contribució de la demanda nacional a la variació interanual del PIB és de -4,3 punts, 5,6 punts inferior a la del quart trimestre. De la seva banda, la demanda externa presenta una aportació de 0,2 punts, tres dècimes inferior a la del trimestre passat. Els llocs de treball equivalents a temps complet disminueixen un 1,9% respecte al trimestre anterior, una variació 2,8 punts inferior a la del quart trimestre per l'efecte combinat de la variació de les hores treballades i la reducció de la jornada mitjana en llocs de treball a temps complet (-3,1%).

Més informació
Missió impossible? Que cap empresa tanqui
Primer de Maig, aturades confinades contra una reforma arcaica
Avui et destaquem
El més llegit