El PIB espanyol va créixer un 5,3% el 2022 i la inflació un 8,4%

L'organisme calcula que l'any passat es va tancar amb un augment del dèficit públic del 4,5%

El PIB català del conjunt de l'Estat | ACN El PIB català del conjunt de l'Estat | ACN

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) estima que el Producte Interior Brut (PIB) espanyol va créixer un 5,3% el 2022 i que pujarà un 1,6% el 2023. El càlcul publicat rebaixa en 5 dècimes la previsió d'inflació, que queda en el 8,4%. El descens s'atribueix a la "moderació recent" dels preus de l'energia. La previsió de l'IPC per al 2023 s'eleva en 3 dècimes, fins al 4,2%. Alhora, l'Airef empitjora en 2 dècimes la previsió de dèficit públic per al 2022, fins al 4,5%, per les mesures aprovades i les darreres dades.

Pel que fa a la revisió a l'alça del PIB, l'Airef subratlla que el "millor final" del 2022 davant del que s'havia anticipat i la millora dels supòsits sobre els preus de les matèries primeres energètiques el 2023 "justifiquen una revisió a l'alça" del creixement esperat per al 2023.

Més info: L'accés a les matèries, la seguretat energètica i la inflació, grans riscos de les empreses

En l'àmbit dels preus, afegeix la mateixa font, la "moderació recent" dels increments dels preus industrials i energètics ha redundat en un descens "més ràpid" d'allò esperat de la inflació energètica de final del 2022. En tot cas, l'Airef alerta que la millor evolució dels preus energètics "ha vingut acompanyada d'elements que semblen apuntar cap a una major persistència del creixement d'altres components de l'IPC".

Al voltant del dèficit públic, l'organisme assenyala que el ritme de reducció dels darrers mesos es manté, i s'estima en un 3,4% a l'octubre. Fins a final d'any "s'espera un empitjorament" fins al 4,5% del PIB a final de l'exercici per les mesures de despesa aprovades.

Més informació
Catalunya tanca l'any amb una inflació del 5,2%
La inflació, a còmodes quotes
Avui et destaquem
El més llegit