La centralitat situa Madrid com la primera economia d'Espanya

El PIB de Catalunya queda en 228.682 milions d'euros el 2018, el 19% del total de l'Estat, lleugerament per sota del de la capital espanyola

La Comunitat de Madrid és el territori amb més PIB de l'Estat | iStock La Comunitat de Madrid és el territori amb més PIB de l'Estat | iStock

La centralitat, la radialitat, la falta d'inversió en infraestructures a Catalunya, tots els AVEs que van a Madrid, però no a Barcelona... Aquests són només alguns dels elements amb què juga l'Estat i que han desembocat en què, finalment, la Comunitat de Madrid passi a ser el territori de l'Estat amb més Producte Interior Brut (PIB) durant el 2018 i superi Catalunya, d'acord amb la darrera revisió de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Més info: El cost econòmic per a Catalunya de la manca d'inversions de l'Estat

Així, segons les dades més actualitzades, la Comunitat de Madrid ha generat un PIB de 230.794 milions d'euros durant l'any passat -el 19,2% de tot Espanya-, mentre que a Catalunya ha estat de 228.682 milions d'euros, el 19% del total de l'Estat. D'aquesta manera, els dos territoris sumen el 38,2% del PIB de tot l'Estat, que ha arribat als 1,2 bilions. A molta distància, la tercera comunitat amb més PIB és el País Valencià, amb 110.978 milions d'euros.

Pel que fa a les taxes de creixement, a Catalunya ha estat del 2,2%, dues dècimes per sota de la mitjana espanyola (2,4%) i a nou per sota de la Comunitat de Madrid, que ha experimentat un augment del 3,1%, segons l'INE.

En aquest sentit, cal recordar que el trasllat de seus socials d'empreses com Caixabank, Naturgy o el Banc Sabadell també han comportat que les seves aportacions es comptabilitzin a la capital espanyola. I és que, com deia l'exconseller, Andreu Mas-Colell, "tot el sistema està molt condicionat cap a la centralitat de Madrid".

Més informació
La companya de viatge fantasma de les infraestructures (i l'economia)
Proposta per derogar el decret per facilitar la fuga d'empreses
Avui et destaquem
El més llegit