"Aquest és temps de generositat, d'altura de mires, de col·laboració publicoprivada, de deixar l'ego a un costat i fixar-nos en els millors, de l'aposta decidida pel talent dels millors, per la innovació, la ciència, la tecnologia i sense oblidar-nos de l'ètica", ha sentenciat Verónica Pascual Boé, Premi Rei Jaume I en la categoria d'Emprenedor. L'empresària ha intervingut en nom dels premiats en la gala de lliurament dels guardons que ha celebrat la ciutat de València a la Llotja de Mercaders, un dels seus Patrimonis de la Humanitat. La celebració, deslluïda com tot en aquests temps de pandèmia, ha comptat amb la presència de la reina Letizia, qui ha tornat a disculpar l'absència del rei Felip, afectat per una quarantena després d'un contacte estret amb un positiu per coronavirus. Fins als reis són mortals en aquesta nova normalitat.
Fora del focus mediàtic que inevitablement genera la reina i la seua presència en una ciutat com València, la intervenció de Pascual és rellevant en un temps en què tothom parla de col·laboració publicoprivada com a única solució a la crisi que deixa la Covid-19. Ho ha reiterat també el president valencià Ximo Puig en el seu parlament, qui ha fet una crida a fer "una aliança conjunta pel bé de tota la societat". Puig, com a ambaixador del llegat valencià que vol deixar empremta la celebració dels premis, ha destacat que "els guardons que hui s’atorguen porten el nom del fundador del nostre poble, que dóna un encertat consell: ordenar el present, pensar el demà i oblidar el roín del passat", una dita que ha aplicat a la pandèmia i a la seua afectació en el nostre dia a dia. "Ni derrotisme, ni cinisme ni resignació", ha reiterat Puig, qui ha defensat que cal donar protagonisme "als que més simbolitzen l'esperança".
"Ni derrotisme, ni cinisme ni resignació", ha reiterat el president valencià Ximo Puig
Aquests són, sense dubte, els premiats: Francisco José García Vidal, en la categoria d'Investigació Bàsica; Diego Puga Pequeño, en Economia; Miguel Beato del Rosal, en Investigació Mèdica (patrocinat per AirLiquide Healthcare i Caixabank); Fernando Maestre Gil, en Protecció del Medi Ambient (amb el patrocini de la Fundación Iberdrola); Laura M. Lechuga Gómez, en Noves Tecnologies (patrocinat per l'Ajuntament de València) i la ja mencionada Pascual, la categoria del seu premi està patrocinada per Mercadona, EDEM i AVE).
L'emprenedora també ha recordat que "els Premis Rei Jaume I posen el focus en qüestions crítiques per a fomentar el diàleg, la cura en la protecció del medi ambient, la importància de la ciència, de la tecnologia i la innovació, el paper de l'economia i l'emprenedoria". Cada premi està dotat amb una medalla d'or, un diploma i 100.000 euros que es concedissen amb el compromís de reinvertir part de l'import en investigació i emprenedoria a Espanya.
La plaça del Coronavirus o l'avinguda de l'ERTO
Emprenedors i científics són protagonistes d'aquesta jornada, però també ho haurien de ser del nostre futur, com han defensat els ponents de la gala de lliurament. Vicente Boluda, vicepresident de la Fundació Premis Rei Jaume I i president de l'Associació Valenciana d'Estudis Avançats ha recordat que els guardons que es lliuren aquest dilluns existeixen gràcies al professor Santiago Grisolía i ha posat en valor la feina de científics i investigadors. "Volem que les nostres grans places porten noms d'investigadores i científics? O que tinguem avingudes de l'ERTO?. Si tornem a oblidar els nostres emprenedors, és el que recordarem", ha preguntat, fent alusió a la campanya de comunicació que ha dut endavant la Fundació.
Boluda: "Volen que tinguem avingudes de l'ERTO? Si tornem a oblidar els nostres emprenedors, és el que recordarem"
La mateixa ha consistit a canviar de nom -de manera temporal- algunes places i carrers de la capital valenciana, com la plaça del Doctor Collado que ha passat a ser la plaça del Coronavirus. Amb aquesta acció, la Fundació i el consistori volen cridar l'atenció sobre la falta de recursos destinats a l'R+D+i al nostre país i les fatals conseqüències que pot tindre aquesta situació, especialment en èpoques com les que estem vivint.
En aquesta línia, també l'alcalde de València, Joan Ribó, ha defensat una més gran aposta per la ciència, perquè "només quan ens adonem que més despesa és inversió és quan podrem fer una ciutat a l’altura d’aquests Premis Jaume I", ha reiterat.