Els preus de les exportacions industrials moderen la pujada

Al juliol van registrar un augment interanual de gairebé el 19%, tres punts menys que un mes abans

Un treballador del sector del metall| Foment del Treball Un treballador del sector del metall| Foment del Treball

L'Índex General de Preus d'Exportació dels productes industrials va registrar un augment interanual del 18,9% el mes de juliol passat, taxa gairebé tres punts inferior a les dades del juny, segons va informar aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

És el primer descens que registra la taxa interanual dels preus d'exportació dels productes industrials després de 20 mesos encadenant taxes cada cop més altes, que van portar aquest indicador a marcar xifres rècord en 16 anys els últims mesos.

La dada interanual del juliol s'ha reduït respecte a la del juny a causa de la moderació de les taxes dels béns intermedis, l'energia i els béns d'equip, davant l'increment mostrat pels béns de consum no durador, que van elevar la taxa interanual més d'un punt, fins al 12,9%, pel cost més alt dels productes carnis.

Energia

Per contra, l'energia va retallar la taxa interanual més de 29 punts, fins al 106,1%, per l'abaratiment de la refinació de petroli i, en menor mesura, de la producció, el transport i la distribució d'energia elèctrica. Així mateix, els béns intermedis van reduir la taxa interanual gairebé quatre punts, fins al 19,2%, i els béns d'equip van registrar una taxa set dècimes menor que al juny perquè els preus de la fabricació de vehicles de motor van augmentar menys que un any abans.

Per la seva banda, els preus d'importació dels productes industrials es van incrementar un 29,2% en comparació del juliol del 2021, taxa més d'un punt inferior a la del mes anterior.

En aquesta evolució van influir principalment els béns intermedis i l'energia, que va moderar la taxa interanual gairebé 9,5 punts, fins al 108,8%, pel cost més baix de les coqueries i la refinació de petroli.

Més informació
Les exportacions catalanes pugen un 17,2%, fins als 46.492,6 MEUR
Girona lidera les exportacions estatals de pernil salat
Les exportacions catalanes es disparen fins als 8.611 MEUR
Avui et destaquem
El més llegit