L'energia encareix els preus industrials a Catalunya

L'increment per la producció elèctrica i de gas distribuït per canonada és del 4,2%, un 0,4% més que al julio

El preu de l'energia a Catalunya és molt més elevat que a altres territoris | Arxiu El preu de l'energia a Catalunya és molt més elevat que a altres territoris | Arxiu

Els preus industrials han pujat un 0,4% a Catalunya aquest agost i s'han enfilat fins el 4,2%, a diferència de la resta d'Espanya, on la mitjana s'ha incrementat un 0,5% fins al 5,2%. El motiu d'aquest augment és per l'encariment del preu de l'energia. A tot l'Estat, la producció d'energia elèctrica i l'encariment de la producció del gas distribuït per canonada ha assolit la taxa més alta des del setembre del 2013.

De fet, només hi ha dos territoris on l'Índex de Preus Industrials (IPRI) ha disminuït, que són Andalusia i Galícia, mentre que als 14 restants la taxa anual s'ha incrementat sent Madrid, les Illes Balears i Cantàbria on més ha pujat. 

Mentre que a Espanya, l'energia s'ha enfilat fins el 16,5% -un 1,6% més que al juliol-, a Catalunya ho ha fet fins el 14,4%, un 1,7% més que el mes anterior. A més, a escala estatal, els sectors amb influència negativa a l'evolució anual de l'índex general destaquen els béns intermedis, que han retallat dues dècimes la seva taxa interanual fins el 2,9% -un 3,4% a Catalunya, la mateixa que al juliol- a causa de l'abaratiment  de la producció de metalls preciosos, que ha mostrat la taxa més baixa des del juliol del 2016.

Pel que fa als béns d'equip han reduït en una dècima la seva taxa interanual fins el 0,8% -un 1,2% a Catalunya, on es manté la taxa- per la baixada dels preus de la fabricació de vehicles de motor.

Més informació
Els preus industrials frenen el creixement fins l'1,5% al desembre
Els preus industrials encadenen un any de pujades
Els preus industrials fa 25 mesos que cauen
Avui et destaquem
El més llegit