Brussel·les empitjora les previsions per a Espanya

La Comissió Europea situa la caiguda del PIB al 10,9% aquest 2020, essent la segona economia de l'eurozona que més s'enfonsaria

Valdis Dombrovskis, vicepresident d'Estabilitat Financera, Serveis Financers i Unió dels Mercats de Capitals de la Comissió Europea, empitjora les previsions per a l'economia espanyola | ACN Valdis Dombrovskis, vicepresident d'Estabilitat Financera, Serveis Financers i Unió dels Mercats de Capitals de la Comissió Europea, empitjora les previsions per a l'economia espanyola | ACN

La Comissió Europea empitjora un punt i mig les previsions per a l'economia espanyola respecte als càlculs del maig. En les previsions d'estiu, l'executiu europeu pronostica que el PIB espanyol es desplomarà un 10,9% aquest any per la crisi causada per la covid-19, mentre que preveu un repunt del 7,1% per a l'any que ve. Així, les noves previsions de Brussel·les preveuen un enfonsament encara més profund de l'economia espanyola de l'esperat per a aquest any, però augmenten una dècima el repunt econòmic per al 2021.

Segons els càlculs, l'espanyola és la segona economia de l'eurozona que més caurà aquest any com a conseqüència de la crisi causada pel coronavirus, només superada per l'italiana amb un enfonsament de l'11,2%. L'informe sobre les previsions econòmiques d'estiu de la Comissió Europea apunta que la covid-19 ha causat una contracció econòmica "sense precedents" en l'economia espanyola i que és "pitjor del que s'esperava".

"No es compensarà completament amb el repunt previst per a la segona meitat del 2020 malgrat que moltes restriccions s'hagin aixecat", diu el document de la Comissió Europea, que preveu que l'economia espanyola no es recuperi de la crisi abans del 2022. De fet, acabarà el 2021 més de quatre punts per sota dels nivells previs a la covid-19. "L'activitat es continuarà recuperant durant la primera meitat del 2021 i després es moderarà gradualment en la segona meitat de l'any", apunta l'informe, que també preveu que la inflació caigui al -0,1% aquest any i augmenti fins al 0,9% el 2021.

Augment de l'atur

Les previsions de la Comissió també alerten de l'augment de l'atur aquest any després de l'impacte "desproporcionat" de la crisi. En les previsions del maig, calculava un atur del 18,9% i, malgrat el repunt econòmic per al 2021, la desocupació es mantindria en el 17%. Segons Brussel·les, els ERTO han evitat la pèrdua de llocs de feina, però alerta que quan es retiri aquesta mesura pot créixer el nombre d'aturats.

Més info: Lagarde empitjora previsions: l'escenari optimista cau del mapa

Segons Brussel·les, el sector dels serveis és el més afectat per la crisi i preveu que la recuperació sigui lenta en aquest àmbit perquè implica una "interacció intrínseca". Així, l'executiu europeu apunta que les mesures de distanciament social i els canvis en el comportament del consumidor tindran "impacte durant un llarg temps" en l'activitat econòmica espanyola pel gran pes del sector dels serveis. A més, l'executiu europeu preveu que el turisme internacional no es recuperi malgrat l'obertura de fronteres i que es vegi afectat per la reducció de vols.

"L'activitat manufacturera es preveu que recomenci més ràpid que la dels serveis, però les disrupcions en la cadena global de valor i la dèbil demanda poden impedir la normalització de l'activitat industrial abans de finals d'any", apunta el document. Pel que fa al consum privat, Brussel·les no preveu que recuperi nivells previs a la covid-19 ni aquest any ni el que ve, mentre apunta que la inversió també repuntarà "lentament a causa de la dèbil demanda".

L'economia de l'eurozona cau un 8,7%

Les previsions de la Comissió Europea també empitjoren un punt els càlculs per a l'eurozona, que veu com totes les seves economies cauen per sobre del 6%. Brussel·les calcula que el PIB de la zona euro caurà un 8,7% aquest any i rebaixa dues dècimes el repunt per al 2021, que se situa en el 6,1%. Itàlia, amb un enfonsament del PIB de l'11,2%, lidera la previsió de caiguda de l'economia, després que l'executiu europeu hagi empitjorat en gairebé dos punts les seves previsions per al PIB italià.

La segueixen l'Estat espanyol, amb una caiguda del 10,9%; Portugal, amb un enfonsament del 9,8%; Eslovàquia i Grècia, amb una disminució del PIB del 9%; i Bèlgica, amb una caiguda de l'economia del 8,8%. Les previsions d'estiu de la Unió Europea també empitjoren en gairebé un punt els càlculs per a l'economia de la Unió Europea. Situen la caiguda en el 8,3% i rebaixen tres dècimes les previsions de repunt per al 2021, que se situen en el 5,8%

Més informació
El pitjor escenari del Banc d'Espanya: una caiguda del 13% del PIB
Alerta Brussel·les: l'economia espanyola s'enfonsarà un 9,4% amb atur del 19%
Avui et destaquem
El més llegit