Un programa de país per salvar les empreses de l'UCI

Pimec impulsa un pla de viabilitat empresarial amb el suport del Departament d'Empresa, que té per objectiu impulsar el futur de les pimes

Ramon Tremosa i Antoni Cañete durant la presentació del pla de viabilitat empresarial de Pimec | Departament d'Empresa Ramon Tremosa i Antoni Cañete durant la presentació del pla de viabilitat empresarial de Pimec | Departament d'Empresa

Un "tractament de xoc" per salvar les empreses de l'UCI. Això és el que ha posat en marxa Pimec amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement amb l'objectiu de posar en marxa un pla de viabilitat gratuït per aquells micro i petits negocis més afectats per la crisi de la covid-19. Aquest és el primer "programa de país" que la Generalitat tira endavant a través d'una institució i que està dotat amb 1,1 milions d'euros que tenen com a finalitat aconseguir que 500 empreses "passin a l'acció", unes companyies que sortiran del total de les 3.000 seleccionades per rebre assessorament personalitzat a través d'experts. D'aquesta manera, 10 mesos després que ens envaís la pandèmia i en plena tercera onada, la col·laboració público-privada serà protagonista per salvar una "pandèmia econòmica" que, com deia el secretari general de la patronal de les pimes i els autònoms, "a mitjà i llarg termini pot ser molt més important que la sanitària".

Les empreses que podran participar en el programa a partir d'aquest dijous 14 de gener són aquelles que tenen entre 5 i 249 treballadors, que tinguin més de tres anys de vida, que la seva matriu sigui a Catalunya i, sobretot, que formin part dels sectors que s'han vist afectats de "forma rellevant" pel coronavirus. Així ho ha explicat en roda de premsa telemàtica el director executiu de Pimec, David Giménez, que també ha deixat ben clars quins són els objectius d'aquest pla de viabilitat.

En primer lloc, les 50 persones que treballaran en el programa faran un diagnòstic de la situació de cada empresa i de la seva viabilitat per passar a capacitar l'empresariat amb un conjunt d'eines que necessitaran per fer un anàlisi sobre els factors claus de canvi i transformació. Després, s'estructurarà un full de ruta en què es definiran "les accions necessàries a executar per assolir els objectius establerts" i, finalment, es passarà a l'acció assolint, de nou, la viabilitat del negoci a mitjà i llarg termini.

Tremosa: "Cal fer les empreses més resistents i resilients per poder sobreviure en un món cada cop més digital i integrar-les en el mercat global"

Aquest, subratlla Cañete, "és un dels reptes del segle XXI" perquè s'aconseguirà "salvar empreses" a través de la col·laboració público-privada, un fet necessari i imprescindible "si volem tenir activitat, llocs de treball i riquesa". Justament en aquest sentit, el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, que també ha estat present a la roda de premsa, ha afegit que "tenim moltes empreses a la UCI i necessitem un tractament de xoc", motiu pel qual, el pla proposat per Pimec "és una molt bona eina per donar immunitat a les empreses, fer-les més resistents i resilients per poder sobreviure en un món cada cop més digital i integrar-les en el mercat global".

Les crisis més dures d'Europa

I tot passa per alguna cosa. Si al sud d'Europa patim les crisis més dures del continent és precisament per la mida de les nostres empreses. Per això, i posant la mirada en el futur i evitar que torni a passar el que està passant ara amb la covid-19, cal posar llums llargues i "aixecar el llistó del coneixement específic que necessitem en l’àmbit empresarial i financer per fer més fortes i viables les nostres empreses". De moment, i per parar el cop, el Govern subvenciona aquest pla amb aquest 1,1 milions d'euros -diners que se sumen als que també aporta Pimec-, que formen part dels més de 269 milions d'euros que la Generalitat ha posat a disposició de les empreses més afectades en forma de subvencions directes. De fet, el conjunt de l'Executiu ha donat un total de 840 milions d'euros també en ajuts a autònoms, entre altres.

Tremosa i Cañete durant la roda de premsa | Departament d'Empresa

Tremosa i Cañete durant la roda de premsa | Departament d'Empresa

"Si hi ha nous tancaments haurem de seguir intentant salvar les empreses", ha assegurat Tremosa, que al mateix temps, però, ha volgut deixar ben clar que en la mesura en què puguin obrir no hi haurà més subvencions però si l’autoritat sanitària recomana més tancaments, intentarem acompanyar". La qüestió és treballar i que l'economia no s'enfonsi (encara) més. Ara bé, el conseller d'Empresa també ha recordat que la Generalitat "no recapta cap gran impost, ni emet deute, ni participa directament dels fons de la Unió Europea" i ha denunciat que "qui te responsabilitat de fer ajuts directes per vena és el Govern espanyol però, al contrari d’altres països europeus, no ho està fent".

Cañete: "No s'han posat els recursos necessaris per poder mantenir l’activitat empresarial i hem de salvar aquells que paguen els nostres impostos si volem fer polítiques sanitàries i socials"

En aquesta línia, Cañete ha lamentat que "no s’han posat els recursos necessaris per poder mantenir l’activitat empresarial" i més tenint en compte "la situació en què es troben les nostres empreses en aquesta tercera onada", motiu pel qual ha reclamant que "hem de salvar aquells que paguen els nostres impostos si volem fer polítiques sanitàries i socials" perquè ara, assenyala, "no estem posant la carn a la graella".

Precisament per tot plegat, Tremosa ha assegurat que "estem oberts a noves i futures iniciatives que tingui Pimec en aquest sentit perquè ens cal eixamplar la base" ja que, a més, ha recordat que "si les vacunes funcionen com esperem, el 2021 tindrem menys pressió assistencial, però tindrem més emergència social i econòmica".

I les eleccions, què?

Però perquè tot això sigui més fàcil i tiri endavant "necessitem governs estables i que hi hagi la capacitat de governança". Amb aquestes paraules, el secretari general de Pimec ha demanat que es "configuri un Govern que doni la màxima estabilitat" i ha subratllat que, si hi ha les garanties sanitàries, "serà molt difícil dir que la gent va a esquiar però no se celebren eleccions". I és que, com ha recordat, després de la inhabilitació de Quim Torra, el Govern es troba en una situació en la qual no pot prendre determinades mesures i això s'ha de revertir i més encara en un moment com aquest.

Abad: "Cal tenir al 2021, i quan abans millor, un Govern de Catalunya al nostre costat prenent conjuntament les millors decisions"

En aquest sentit, també la Cecot ha reclamat mantenir les eleccions el 14-F per tenir un Govern amb qui es puguin prendre "les millors decisions" i, de fet, el seu president, Antoni Abad, ha considerat en la tradicional trobada post-nadalenca amb la premsa una "temeritat" que a un mes vista es pugui determinar quina situació de contagis hi pot haver el dia dels comicis. Després d'admetre que cal garantir que el virus no es propagui, Abad ha demanat que si finalment s'han de suspendre, la decisió es prengui quan quedi menys temps per la cita amb les urnes.

Així doncs, com Pimec, la patronal terrassenca ha insistit en la idea que "cal tenir al 2021, i quan abans millor, un Govern de Catalunya al nostre costat prenent conjuntament les millors decisions".

Més informació
El Pla Europeu de Recuperació ... i les Pimes?
Llum econòmica a l'impacte de la covid-19
Avui et destaquem
El més llegit