Projecten construir una central solar amb 42.000 plaques al Berguedà

Els ajuntaments de Fígols i Cercs veuen la proposta amb bons ulls, i els ecologistes qüestionen el model

Els camps, entre Fígols i Cercs, on es vol ubicar la central de plaques solars | ACN Els camps, entre Fígols i Cercs, on es vol ubicar la central de plaques solars | ACN

Una empresa danesa projecta una central solar de 32 hectàrees -l'equivalent a uns 50 camps de futbol professional- amb 42.000 plaques. Es vol ubicar en un terreny privat situat entre Fígols i Cercs (Berguedà). Es tracta d'una finca amb poc valor agrícola perquè havia estat dedicada a l'explotació minera a cel obert. Tanmateix, el Grup de Defensa del Berguedà qüestiona el model: "Preferim el model cooperatiu, com el que s'està fent a Saldes, on els veïns posen diners per fer una central elèctrica que reverteix al poble". A més, asseguren que hi ha veïns contraris al projecte pel seu impacte paisatgístic. Un impacte que l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, nega. Si tira endavant, serà la primera central fotovoltaica del Berguedà.

El projecte es troba en tràmits administratius, a l'espera de l'aprovació de la Generalitat. Però de moment els ajuntaments de Cercs i Fígols veuen amb bons ulls la proposta. Segons ha explicat l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ara negocien amb la companyia l'obtenció de contrapartides en benefici pels veïns. En aquest sentit, s'ha posat sobre la taula la rebaixa de la factura elèctrica o col·laboracions econòmiques.

A més, l'alcalde ha explicat que el projecte també comportaria la creació de sis o set llocs de treball pels veïns dels pobles afectats, i suposaria un augment en la recaptació municipal. "Per a un poble petit com pot ser Fígols, un ingrés com aquest és molt important", subratlla.

Avui et destaquem
El més llegit