foto 3295226
foto 3295226

Pujada generalitzada de preus el 2018

Creixen les tarifes d'aigua, gas, electricitat i transport públic, mentre els salaris s'estanquen i les pensions perden poder adquisitiu

Puja el preu de l'aigua, del gas i de l'electricitat. Els preus dels serveis creixen de manera generalitzada a partir del dilluns dia 1 de gener. També puja el preu del transport públic. Però també pugen els salaris i les pensions i l'IPC. No en la mateixa mida, però.

El Consell d'Administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat un augment de la tarifa de l'aigua d'un 11,8% per a l'any vinent. Segons càlculs de l'ACA aquesta pujada suposarà un increment aproximat de 10 cèntims/m3, el que es traduirà en un euro al mes per família.

Pel que fa a l'energia, el rebut de la llum ha pujat per quart mes consecutiu i situa les factures en una mitjana de 81,87 euros. La factura elèctrica s'ha encarit un 3,2% durant els primers 25 dies del mes de desembre i això suposa un augment de 10,05 euros en relació al cost del mes d'agost, quan el rebut mitjà era de 71,82 euros. Enguany, hi ha hagut set mesos de l'any durant els quals hi ha hagut una apujada del rebut. De la resta, durant dos mesos no hi va haver pràcticament variacions i en tres es van produir descensos.

A més, les tarifes d'últim recurs (TUR) del gas natural, les que tenen principalment els consumidors domèstics, pujaran a partir de l'1 de gener un 6,2 % de mitjana pel que fa a l'últim trimestre de 2017, un repunt ocasionat per l'ascens del preu del gas als mercats internacionals. Aquest repunt es produeix després que en les revisions per als dos trimestres anteriors descendís per l'abaratiment de la matèria primera. La TUR 1, a la qual estan acollits fonamentalment els clients que utilitzen el gas per al subministrament d'aigua calenta i cuina i el consum de la qual no excedeix dels 5.000 Kw/h a l'any, pujarà un 4,9 %.

Per acabar-ho d'adobar, la T-10 d'una zona, el títol de transport més utilitzat a l'àrea de Barcelona, s'encarirà 25 cèntims el 2018 i el seu preu serà de 10,20 euros, de manera que torna a superar la barrera psicològica dels 10 euros, tal com ha aprovat aquest dijous l'Autoritat del Transport Metropolità.

No obstant això, el salari mitjà a l'Estat espanyol, situat en 26.710 euros anuals l'any 2016, també va pujar: un 0,89%. Espanya lidera la recuperació a la Unió Europea. Però també és el país europeu en què més poder adquisitiu han perdut els salaris. La retribució duu un any estancada mentre la inflació supera a la mitjana europea. Per sort, el salari mínim interprofessional augmentarà un 4% el 2018 i per tant passarà dels 707 als 736 euros. Un increment condicionat a un creixement anual del PIB del 2,5%.

Però les pensions també pugen, afortunadament. Aquest divendres el Consell de Ministres aprova l'apujada mínima legal, que és del 0,25%, cosa que es tradueix en 2,4 euros al mes. Una pujada que queda anul·lada per l'increment generalitzat de l'IPC, especialment a Catalunya. Els pensionistes catalans són els que perden més poder adquisitiu, concretament acumulen un retrocès del 40% en capacitat de compra perquè l'IPC creix més que a la resta de l'Estat.

Més informació
El 155 apuja un 11,8% la tarifa de l'aigua
La T-10 costarà 10,2 euros el 2018
736 euros de salari mínim en 2018
Avui et destaquem
El més llegit