Qui treballa a Catalunya?

Amb 2,77 milions d'ocupats, els assalariats són d'edat mitjana

A Catalunya es treballen 93'35 milions d'hores a la setmana. De mitjana, els treballadors tenen 42 anys i cobren setmanalment 34,5 hores, segons Idescat. Però la població amb feina ha baixat molt, es concentra en els serveis i els joves en semblen exclosos. Són 2,77 milions d'ocupats, en un país amb 902.000 aturats i que suma 7,5 milions de persones. Cap a on va el mercat laboral? Com és l'assalariat d'avui dia?

Amb salaris menors
Mentre una part dels salaris s'ha reduït o congelat, els preus van encarir-se gairebé un 3% a Catalunya l'any passat. És una de les solucions d'empreses privades i administracions públiques per contenir les despeses. Pel professor Pere Jódar, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), això no ajuda a la competitivitat: "No és un incentiu pels professionals", al·lega. De fet, més enllà dels sous, el cost salarial a Catalunya va retrocedir l'any passat un 1,2%. On més, als serveis (-1,5 %); on menys, a la indústria, amb una pujada del 0,2%.

Amb canvis als convenis
La indústria és, de fet, on més pes tenen els salaris pactats en acords col·lectius, i això ha suavitzat les retallades de sou. Dels 443 acords col·lectius entre gener i octubre de 2012, la meitat van ser a la indústria. Alhora els sindicats han marcat amb vermell una data: 7 de juliol. Fins ara, quan s'acaba el termini d'un conveni, es prorrogava sine die. D'aquí dos mesos, i amb el que estableix la reforma laboral, la pròrroga només dura un any i, després d'això, entren a formar part d'un conveni superior o l'Estatut dels Treballadors. Tant Pimec com sindicats, calculen que uns 700.000 treballadors es poden veure afectats per aquest canvi al juliol.

Afectats pels ERO
També hi ha un canvi de rols en els assalariats tradicionals. Hi ha expedients de regulació d'ocupació (ERO) que han generat prejubilats i d'altres que deixen la plantilla a cavall entre l'atur i la feina. Gairebé 70.500 empleats van estar afectats per un ERO el 2012, un 48,3% més que el 2011. El 85% per expedients temporals; el 15%, per un d'extinció, segons la Generalitat. Això sí, l'ús d'aquesta fórmula a les empreses catalanes va créixer un 87%.

Amb pocs joves
Un de cada dos joves que busca feina, no en troba; i els que en troben, no necessàriament treballen en un lloc que lligi amb la seva formació. S'hi suma que 81.100 persones desocupades estan buscant la seva primera feina. De fet, entre els menors de 20 anys que volen treballar, set de cada deu són a l'atur.


Menys públics
Hi ha 375.000 treballadors públics a Catalunya, amb dades de finals de març. Això és un 16% del total d'assalariats catalans. Aquest sector és un dels que més ha canviat en els darrers anys i ha començat a reduir-se: "Fins fa un temps, l'equilibri a l'atur eren els serveis públics", analitza Pere Jódar, professor de la Facultat de Polítiques i Sociologia de la UPF. "Era un lloc de col·locar-se tradicionalment i era una forma de garantir l'ocupació".

Avui et destaquem
El més llegit