Els quioscos de Barcelona podran vendre cafè i productes alimentaris envasats que no requereixin cap manipulació. En el cas del cafè per emportar queda especificat que només podrà ser cafè de màquina, sense cap mena de manipulació. També podran vendre aigua i refrescos i queda prohibida la venda de qualsevol beguda alcohòlica. Tot plegat ho recull el plec de clàusules per al funcionament d’aquests establiments situats a la via pública que venen diaris, revistes, llibres o altres publicacions periòdiques. La Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona l’ha aprovat definitivament. L’ampliació de l’oferta de productes i serveis respon a una reivindicació del sector.
A banda de la venda de cafè i menjar sense manipular, el ple també rebaixa al 51% l’espai que s’ha de destinar a exposar diaris, revistes, llibres o d’altres publicacions periòdiques, davant del 80% actual. Es manté la limitació d’un 20% a l’exposició de productes com records i altres, que haurà de formar part del 49% no dedicat a premsa o publicacions.
A banda de la venda de cafè i menjar sense manipular, el ple també rebaixa al 51% l’espai que s’ha de destinar a exposar diaris, revistes, llibres o d’altres publicacions periòdiques, davant del 80% actual
Entre els límits per incorporar aquests nous productes, la proposta aprovada especifica que “no es podrà habilitar cap espai, ni mobiliari o elements tant a l’interior com entorn del quiosc per al consum dels productes autoritzats” pel plec, la qual cosa impossibilita, per exemple, la instal·lació de barres, cadires o taules.
També hi ha canvis en l’àmbit de l’horari. Fins ara havien d’obrir un mínim de vuit hores diàries, preferentment de 7.00 a 15.00 hores de dilluns a dissabte i de 8.00 a 15.00 hores els diumenges. Amb el nou plec es fixa un horari mínim d’obertura de 9.00 a 14.00 hores per a tots els dies de la setmana, tot i que s’accepta que això es pugui adaptar si el titular ho sol·licita en funció de l’emplaçament i l’Ajuntament ho accepta.
Actualment, hi ha 287 quioscos a la via pública barcelonina, 51 menys que el 2018. 253 tenen adjudicació vigent, 25 es troben vacants i 9 més formen part del projecte liderat per la cooperativa creada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).