• Economia
  • Ramón Tamames presenta l’última edició del llibre Estructura Econòmica d’Espanya

Ramón Tamames presenta l’última edició del llibre Estructura Econòmica d’Espanya

L’economista i expolític defensa l’estat de les autonomies i la col·laboració público-privada en un acte a Foment del Treball

Ramón Tamames, al centre de la imatge, en la presentació a Foment del Treball de l’última edició del llibre Estructura Econòmica d’Espanya | FOMENT DEL TREBALL
Ramón Tamames, al centre de la imatge, en la presentació a Foment del Treball de l’última edició del llibre Estructura Econòmica d’Espanya | FOMENT DEL TREBALL
Redacción VIA Empresa
Barcelona
22 de Juny de 2022
Act. 22 de Juny de 2022

L’economista i expolític Ramón Tamames ha advertit aquest dimecres a Barcelona sobre les conseqüències negatives del declivi de la demografia espanyola, les dificultats del creixement del sector agrari, els límits que presenta el creixement energètic, així com la delicada situació en la qual es troba el sector de la ciència i la innovació.

 

Tamames ha llançat aquest missatge en la presentació de la 26a edició del llibre Estructura Econòmica d’Espanya, un clàssic sobre l’economia espanyola que detalla la seva evolució des de 1960 fins a l’actualitat. En cada edició es revisa i actualitza el contingut.

En la última edició d’aquest clàssic se subratllen els canvis estructurals, econòmics i també polítics, que s’han produït a Espanya en els últims 60 anys. En aquest sentit, Tamames ha defensat necessitat de l’actual sistema territorial de Comunitats Autònomes. No obstant, ha criticat la classe política per “la falta visió de conjunt”.

 

En l’acte de presentació del llibre, el president d’Agbar, Àngel Simón, ha subratllat la importància de comptar amb elements de consens. Ha destacat el coneixement, el rigor científic, les aliances i el treball conjunt com a imprescindibles per a continuar avançant i progressant, en un entorn complex i canviant.

Ramón Tamames i Àngel Simón defensen la col·laboració público-privada en un acte a Foment del Treball

A l’igual que Tamames, Simón ha defensat el sistema de col·laboració públic-privada, -una de les línies argumentals del llibre- per considerar que s’ha convertit “en un model d’èxit per a impulsar projectes transformadors”, especialment en els sectors que requereixen de grans infraestructures, i per a mantenir els nivells de benestar.

La primera part del llibre descriu la problemàtica mediambiental en l’actualitat. Es refereix a l’escalfament global i al canvi climàtic que s’està produint a tot el món en aquests últims anys.

En la part segona, s’aborden temes d’indústria, energia i construcció. Recalca la “gran mutació del model energètic”, des dels combustibles fòssils a les energies renovables, o el retard en la nostra revolució industrial.

La tercera part parla del creixent procés dels serveis en la composició del PIB, com són els transports, la distribució comercial, o de serveis digitals i d’intel·ligència artificial.

La quarta part compara la situació d’Espanya vers a altres països pel que fa a les balances de pagaments o inversions estrangeres. En l’última part s’explica el desenvolupament del marc institucional i els canvis en polítiques econòmiques.