CA | ES

La UE prohibeix els recàrrecs per pagaments amb targeta

Els consumidors s'estalviaran 550 milions d'euros amb la revisió de la directiva sobre serveis de pagament

El pagament amb el mòbil ja és una realitat El pagament amb el mòbil ja és una realitat

Ja ha entrat en vigor la nova directiva europea que permet als consumidors fer pagaments electrònics de manera "més segura, econòmica i innovadora". L'objectiu de la revisió d'aquesta directiva és modernitzar els serveis de pagament a Europa perquè tant consumidors com empreses de la UE se'n puguin beneficiar al mateix ritme que evoluciona el mercat.

El vicepresident responsable d'estabilitat financera, serveis financers i unió dels mercats de capitals, Valdis Dombrovskis, ha assegurat que "aquesta directiva és un pas més cap a la creació d’un mercat únic digital a la UE ja que impulsarà els pagaments amb el mòbil i el desenvolupament d’empreses innovadores a Internet i, de tot plegat, se’n beneficiaran l’economia i el creixement". Alhora, també ha afegit que "aquesta nova directiva prohibirà els recàrrecs per pagament amb targeta de crèdit o de dèbit i farà estalviar cada any més de 550 milions d’euros als consumidors europeus". 

La feina dels Estats membres

Cadascun dels estats membres haurà d'introduir aquesta normativa en els seus ordenaments jurídics nacionals. Per tant, caldrà prohibir els recàrrecs i qualsevol despesa addicional si els consumidors volen pagar amb una targeta de crèdit o de dèbit a establiments comercials o per Internet i obrir el mercat de pagaments de la UE a les empreses que ofereixen serveis de pagament permetent-los l’accés a la informació sobre els comptes dels consumidors.

Alhora, s'hauran d'introduir criteris de seguretat molt estrictes pel que fa a pagaments electrònics i a la protecció de les dades financeres dels consumidors i millorar els drets dels consumidors reduint, per exemple, la seva responsabilitat en cas de pagaments no autoritzats o introduint el dret a la devolució sense condicions dels càrrecs en compte fets en euros.

L'últim acte de pagament

La nova directiva sobre els serveis de pagament proposada per la Comissió Europea el mes de juliol del 2013 i aprovada pels colegisladors (Parlament Europeu i Consell) el 2015, és l’últim d’una sèrie d’actes legislatius aprovats per la UE per establir serveis de pagament moderns, eficients i econòmics i millorar la protecció de consumidors i empreses europees. Es deroga així l’anterior directiva, però n’incorpora les disposicions i assenta el fonament jurídic de la creació d’un mercat únic de serveis de pagament a tota la UE. 

Més informació
CaixaBank i Alibaba s'alien pel pagament mòbil
Verse, el WhatsApp dels pagaments
Arriba el Wi-Fi (de pagament) als trens AVE
Avui et destaquem
El més llegit