La Cambra preveu la recuperació econòmica a nivells prepandèmia el 2022

Els càlculs de la Cambra de Comerç de Barcelona situen el creixement del PIB català al 6% enguany i al 6,1% l'any que ve

La recuperació de l'economia catalana es preveu per al 2022, segons la Cambra | ACN La recuperació de l'economia catalana es preveu per al 2022, segons la Cambra | ACN

La Cambra de Comerç de Barcelona preveu un creixement del PIB del 6% el 2021 i del 6,1% el 2022, segons l'informe de conjuntura catalana del primer trimestre de 2021 elaborat conjuntament amb l'equip AQR – Lab de la UB. Previsiblement, aquest any l'economia recuperarà la meitat del perdut el 2020 i, el 2022, continuarà la tendència alcista i s'aproximarà als nivells previs a la pandèmia. Per assolir aquesta recuperació, la corporació ha reclamat agilitzar les vacunacions, recuperar el turisme, incrementar el consum privat, agilitzar la concessió d'ajuts directes i estimular la inversió. 

Són unes perspectives "optimistes", malgrat la "incertesa" derivada de la pandèmia. Després d'un primer trimestre "pitjor de l'esperat" per l'impacte de la tercera onada, la corporació preveu una millora de l'economia en el segon trimestre per l'acceleració de la vacunació i una "embranzida" de la recuperació entre juliol i setembre pel turisme i el desemborsament dels primers fons europeus.

En concret, l'informe estima tancar el primer trimestre amb un descens de l'economia de dues dècimes i un avenç de l'1,2% en el segon trimestre gràcies a la recuperació de la mobilitat. En termes anuals, la Cambra de Comerç preveu tancar el primer trimestre amb una caiguda de l'1,7% i una recuperació del 15,5% en el segon trimestre respecte al mateix període de l'any anterior, "el pitjor de tota la sèrie".

Els motors de la recuperació

La recuperació del turisme a partir de l'estiu i el creixement gradual de la indústria de la mà de les exportacions, amb un increment del 6,4% al febrer, seran dos dels motors de la recuperació. El consum privat i la inversió també tindran importància en l'evolució de l'economia, estimulats per l'estalvi "forçós" de les famílies i la posada en marxa dels fons Next Generation EU.

La confluència d'aquests elements ha impactat en les perspectives empresarials, amb una millora del 7,7% en el segon trimestre, segons l'Indicador de Confiança Empresarial. Per sectors, l'hostaleria i el transport són els que més incrementen les previsions. El comerç i la resta de serveis també mostren una millora en les seves estimacions, de menor intensitat, mentre que la indústria i la construcció moderen les perspectives després del fort repunt dels trimestres anteriors.

Per segon mes consecutiu, el nombre d'empreses ha augmentat al març, amb 238.360 comptes de cotització, 1.440 més que al febrer. En comparació amb el nivell previ a la pandèmia, Catalunya ha registrat una reducció interanual del 8,6%. "Un dels elements que ha impactat és el nombre d'empreses que s'han deixat de crear en comparació amb 2019", ha afirmat el director del Gabinet d'Estudis de la Cambra de Comerç, Joan Ramon Rovira.

Millora moderada del mercat laboral

En termes d'ocupació, l'ens cameral preveu una recuperació del 3,8% el 2021 respecte a l'any anterior. El mercat de treball ha millorat lleugerament al març gràcies a l'obertura prèvia a la Setmana Santa. Tot i això, el nombre efectiu d'assalariats -sense tenir en compte les persones afectades per un ERTO- se situa en gairebé 2,6 milions de persones, un 7,2% per sota del nivell previ a la pandèmia.

L'allargament dels ERTO fins a finals d'any -que el Govern espanyol negocia amb els sindicats i les patronals- permetrà contenir l'augment de la taxa d'atur, fins a situar-se en el 13,5% el 2021, per tornar a reduir-se al 12,7% el 2022. De fet, és en el 2022 quan la Cambra de Comerç situa la recuperació dels nivells d'activitats anteriors a la pandèmia.

En tot cas, la presidenta de l'entitat, Mònica Roca, ha alertat que la recuperació dependrà de diversos factors, com l'assoliment de la immunitat de grup, la recuperació del turisme a nivells d'entre un 50% i un 60% a l'estiu o l'increment del consum privat impulsat per l'acumulació de l'estalvi familiar, de 12.000 milions d'euros a Catalunya.

Més informació
El PIB català creix un 2,4% anual des del 1975
La pandèmia enfonsa un 10,8% el PIB de l'Estat
Avui et destaquem
El més llegit